PROPAST LIJEPE NJIHOVE Stravičan udar inflacije, hrvatska privreda na izdisaju
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Potrošačke cene u Hrvatskoj porasle su u septembru za 12,8 posto u odnosu na isti mesec 2021, što je nov najviši nivo inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Ranija rekordna stopa međugodišnje inflacije u Hrvatskoj zabeležena je u julu i avgustu ove godine, kada je iznosila po 12,3 procenta.

Ministarstvo nudi polaganje stručnog ispita, ima mesta za 500 zainteresovanih - Alo.rs

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju porasle su u septembru na mesečnom nivou u proseku za 1,5 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji proseku bile više za 8,6 odsto, prema izveštaju DZS-a.

Rast cena na godišnjem nivou zabeležen je kod svih kategorija, a najviše su skočile cene hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 procenat. Slede cene restorana i hotela, koje su povećane za 17,3 posto, oprema za kuću i redovno održavanje domaćinstva poskupeli su za 15,7, a stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva za 13,3 posto.

Inflacija razara SAD - Alo.rs

Cene prevoza su porasle za 12,3 odsto, raznih dobara i usluga za 10,7 posto, odeće i obuće za 10,1 posto, rekreacije i kulture za 8,8 procenata, a alkoholnih pića i duvana za 4,2 posto.

Najmanje su poskupele komunikacije, za 0,4 posto, navodi se u informaciji.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading