KRIZA U VELIKOJ BRITANIJI DOSTIŽE VRHUNAC Više od 250.000 kompanija zatvoreno u prvoj polovini godine
EPA

Više od 250.000 britanskih kompanija zatvoreno u prvoj polovini godine.

Ovo je rekord - ocenio je Volt Strit žurnal.

Glavni razlozi su visoka inflacija i pad potražnje potrošača.

Preko četvrt miliona britanskih kompanija prestalo je da trguje u prvoj polovini ove godine – 16 odsto više nego u prvoj polovini 2021. i 40 odsto više nego u prvih šest meseci prepandemije 2019, prema Kancelariji za nacionalnu statistiku.

Bio je to najveći broj ikada zabeležen u periodu od šest meseci, navodi ONS.

Podaci o zatvaranju preduzeća u kvartalu od jula do septembra objavljeni su tek kasnije ovog meseca, ali mnogi analitičari očekuju da cće se stopa neuspeha ubrzati.

Većina tih zatvaranja su mala preduzeća. Brojevi ONS-a ne razlažu veličinu kompanija koje se zatvaraju.

Ali 95 odsto od 5,6 miliona kompanija u Velikoj Britaniji 2021. imalo je devet ili manje zaposlenih, prema Odeljenju za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Rukovodioci kažu da su nedavna tržišna previranja zadala još jedan udarac ionako krhkom poslovnom poverenju, preteći da ugroze buduće investicije i potkopa rast pete po veličini svetske ekonomije. Krajem prošle nedelje, vlada je predstavila plan dubokog smanjenja poreza koji je iznenadio tržišta – slanjem britanske valute nakratko na najniži nivo u odnosu na dolar i povećanje prinosa na državni dug. Valuta se od tada uglavnom oporavila, ali veći prinosi prete da povećaju zaduživanje kako za preduzeća tako i za potrošače.

„To je beskonačni tobogan, ali nikada ne postoji veći deo“, rekao je Endrju Marej-Votson, suosnivač londonske kompanije za piće Brikton Gin. „Najteža stvar sa kojom se svaki posao može nositi je neizvesnost.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading