NOVI ENERGETSKI UDAR NA ZAPAD! Dogovara se kartelsko smanjivanje proizvodnje nafte, naročito loše piše se Evropi!
Foto: Shutterstock

 

Članice alijanse OPEC+ planiraju da značajno smanje proizvodnju nafte kako bi još jednom podstakle rast cena koje su počele da padaju. Iako informacija da u haosu energetske neizvesnosti OPEC+ pokušava da nanese štetu zapadnim liberalnim demokratijama koje pokušavaju da obezbede sigurnost snabdevanja i takvu stabilnost cena u prvi mah deluje veoma neobično, priča o upravo takvim planovima grupe zemalja Opec+ je potvrđena. od najuglednijih medija preko svojih izvora; Fajnenšel tajms, Blumberg, Rojters... U sredu predstavnici grupe Opec+ planiraju da se sastanu uživo prvi put od marta 2020. godine, a za taj sastanak se priprema predlog da se proizvodnja smanji za više od milion barela dnevno, što će imati veoma značajan uticaj na ponudu.delova tržišta i sasvim izvesno na rast cena.

Stiče se utisak da se Opec+ beskrupulozno sprema na neprijateljski potez prema zapadnim demokratijama kako bi iskoristila globalna previranja i zaradila što više, ali odluka nije previše iznenađujuća ako se zna da Saudijska Arabija i Rusija imaju najveće uticaj u ovoj organizaciji. Logično je da Rusija želi da podigne cene ne samo zato što je u geopolitičkom sukobu sa praktično svim zapadnim liberalnim demokratijama, već i zato što beleže pad prihoda od izvoza nafte; kupci ruske nafte insistiraju na visokim popustima, a snaga rublje za Ruse smanjuje vrednost deviznih poslova denominiranih u dolarima.

NOVI ENERGETSKI UDAR NA ZAPAD! Dogovara se kartelsko smanjivanje proizvodnje nafte, naročito loše piše se Evropi!

Foto: Shutterstock

 

Saudijska Arabija je, pak, pre skupa, koji bi tradicionalno trebalo da se održi u Beču, zapadnim medijima smislila izgovor da žele da smanje proizvodnju ne zato što su pohlepni u napetoj situaciji, već zato što strahuju da će Ruski izvoz bi zbog zapadnih sankcija mogao drastično da opadne do kraja godine, pa žele da ostave prostor za povećanje proizvodnje. Postavlja se i pitanje da li će evropske sankcije (embargo na rusku naftu) biti kontraproduktivne ili Saudijska Arabija treba da smisli neki jednostavan alibi za povećanje pritiska na zapadne ekonomije, tim pre što je sasvim moguće da bi mogle da izazovu žestok reakcija Sjedinjenih Država.

Iz današnje perspektive, čini se da je sve ozbiljniji problem što su zapadne demokratije izuzetno izložene odlukama članica grupe zemalja Opec+, uglavnom autokratskih režima.

Nakon objave o namerama članice Opec+, cene nafte su doživele trenutni skok tokom trgovine u Aziji.

Ako Opec+ sprovede planove za smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno, to će biti najveće smanjenje proizvodnje od početka pandemije 2020. godine, kada je globalna ekonomija dramatično usporila.

NOVI ENERGETSKI UDAR NA ZAPAD! Dogovara se kartelsko smanjivanje proizvodnje nafte, naročito loše piše se Evropi!

Foto: EPA/FILIP SINGER

 

U slučaju dogovorenog kartelnog smanjenja proizvodnje nafte, situacija je posebno loša za Evropu, koja ionako ne kontroliše energetsku budućnost. Postoji još jedan razlog za ovo. Iako se SAD deklarišu kao saveznik koji će pomoći EU u snabdevanju energentima, namere Amerikanaca nisu takve jer žele da spreče bilo kakve preokrete na domaćem tržištu.

Kako prenosi Blumberg, visoki zvaničnici Bajdenove administracije već su razgovarali sa predstavnicima najvećih naftnih industrija u Sjedinjenim Državama i traže od njih da dobrovoljno smanje prodaju u inostranstvu. Ako američka naftna industrija pokuša da ostvari visok profit prodajom u Evropi, Bela kuća će narediti gomilanje zaliha, a možda i potpuno zabraniti izvoz. Ideja sekretarke za energetiku Sjedinjenih Država Dženifer Granholm je da naredi naftnim kompanijama da održavaju minimalne rezerve unutar granica Sjedinjenih Država. Granholm je održao virtuelni sastanak sa gigantima naftne industrije; Ekkon Mobile, Marathon Petrol, Phillips 66 i Shell. Sastanku su prisustvovali Brajan Diz, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta, kao i viši savetnik Stejt departmenta za energetiku Amos Hohštajn. Američki cilj je jasan: Odeljenje za energetiku u izjavi za javnost kaže da traže od energetskih kompanija sa visokim profitom i rekordno niskim zalihama da snize cene na američkim benzinskim pumpama. Takav pristup američke administracije, koja će imitirati izvoz, dodatno će produbiti energetsku neizvesnost u EU.

Ono što ne treba zaboraviti jeste činjenica da SAD imaju ogroman uticaj na globalno snabdevanje, iako su ogroman potrošač. Samo Sjedinjene Države proizvode blizu 20 odsto svih ostalih naftnih derivata. Promena izvozne politike u zemlji sa takvim tržišnim udelom mogla bi da ima ogroman uticaj na globalna tržišta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading