FIKSNA ILI VARIJABILNA KAMATA? Profesor Grubišić otkriva koji kredit je povoljniji
Foto: Shutterstock

Profesor Zoran Grubišić kaže za medije ističeda je svakako vreme da se prilikom uzimanja kredita razmatra prelazak na fiksnu kamatnu stopu, ali da treba videti konkretnu ponudu banke.

Međutim, ističe da za nove korisnike nema dileme i da su kod njih najveći benefiti kredita sa fiksnom kamatom.

"Morate da vidite šta imate u ponudi od strane banaka. Svakako da je vreme da se razmatra prelazak na fiksnu kamatnu stopu, ali treba konkretno videti za koliko je fiksna kamatna stopa viša od varijabilne, jer banka tu preuzima rizik budućeg kretanja euribora", smatra Grubišić.

Ipak, kada je reč o novim korisnicima, ističe da su kod njih najveći benefiti za uzimanje kredita sa fiksnom kamatnom stopom.

"Za nove korisnike tu nema dileme da treba preferencija da bude ka tome, ali treba videti opet konkretnu ponudu kod banke, a za postojeće korisnike, slažem se da je bitan momenat da li ste na polovini otplatnog perioda ili pri kraju. Za te koji su pri kraju, definitivno ne treba razmatrati takav potez", ističe profesor.

Napominje da će banka naplatiti taj prelaz za postojeće korisnike.

"Vi sada prelazite i to je na neki način refinansiranje kod iste banke. Dakle, biće neka provizija na taj ostatak duga, zato to treba razmotriti", savetuje Grubišić.

"Euribor može da raste i sledeće godine" 

Trend rasta euribora (tj. evropske međubankarske stope koja predstavlja dnevnu referentnu kamatnu stopu po kojoj banke jedna drugoj nude novac za posuđivanje na međubankarskom tržištu), kaže profesor Beogradske bankarske akademije, može da se produži početkom sledeće godine, ali je to teško predvideti.

Grubišić ističe da je dobro što je nizak nivo loše naplativih kredita i da to govori o stabilnosti bankarskog sektora.

"Vrlo je bitno da pored kamatnog rizika nemamo i kursni rizik. Upravo devizne rezerve su garant stabilnog deviznog kursa, tako da je aranžman sa MMF-om u ovom trenutku poželjan i iz ugla te devizne likvidnosti, koja bi mogla da se pojača", objašnjava profesor.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading