GASE SE MOBILNI!? Evropa u panici, posle smrzavanja spremaju se za novu kataklizmu!
Foto: Shutterstock

Mobilne mreže u Evropi mogle bi ove zime biti privremeno bez struje ako vlade odluče da ograniče potrošnju struje, upozoravaju izvori u sektoru telekomunikacija, koji proverava zalihe generatora i razmišlja o baterijama.

Zvaničnici sektora telekomunikacija strahuju da bi jaka zima mogla da testira evropsku telekomunikacionu infrastrukturu i da natera vlade da pokušaju da ublaže efekte smanjenja.

Trenutno, mnoge evropske zemlje nemaju dovoljno rezervnih sistema da se nose sa većim nestankom struje, rekli su četvorica rukovodilaca telekomunikacionih kompanija, što bi onemogućilo korišćenje mobilnih telefona.

Zemlje Evropske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Nemačku, trude se da obezbede normalnu komunikaciju čak i kada nestanak struje troši rezervne baterije na hiljadama mobilnih predajnika.

Evropa ima skoro pola miliona predajnika, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta.

Francuska traži baterije

U Francuskoj, planovi koje je izneo distributer električne energije Enedis uključuju potencijalni nestanak struje do dva sata u najgorem slučaju, prema dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Struja bi bila potpuno isključena samo u pojedinim delovima zemlje, po principu rotacije. Rezovi bi poštedeli osnovne službe, kao što su bolnice, policija i vlada, rekli su izvori.

Vlada, telekom operateri i Enedis, odeljenje državnog preduzeća EDF, razgovarali su o tom pitanju tokom leta, rekli su francuska vlada i izvori.

Francuska federacija za telekomunikacije (FFT), udruženje koje zastupa telekomunikacione kompanije Orange, Bouigues Telecom i Altice's SFR, usmerila je pažnju na distributera električne energije pošto nije izuzela bazne stanice iz ograničenja.

Enedis je odbio da komentariše sadržaj razgovora sa vladom o tom pitanju.

Francuska ima oko 62.000 predajnika, a kompanije neće moći sve da ih opremaju novim baterijama, rekla je predsednica FFT Liza Belulo.

Švedska finansira generatore

Obe telekomunikacione kompanije u Švedskoj i Nemačkoj izrazile su zabrinutost svojim vladama zbog potencijalnih nestašica struje, reklo je nekoliko dobro upućenih izvora.

Švedski regulator za telekomunikacije PTS saopštio je da sa kompanijama i drugim vladinim agencijama radi na pronalaženju rešenja. Tema razgovora je i plan racionalizacije potrošnje električne energije.

PTS finansira kupovinu generatora i mobilnih baznih stanica za moguće duže periode bez struje, rekao je portparol.

Italijansko udruženje za telekomunikacije saopštilo je Rojtersu da želi da mobilna mreža bude izuzeta u slučaju nestanka struje ili smanjenog napajanja, dodajući da namerava da o tome razgovara sa novom italijanskom vladom.

Prenaponi struje povećavaju šanse za kvar elektronskih komponenti, rekao je za Rojters šef lobija za telekomunikacije Masimo Sarmi.

Generatorsko rešenje i za DT

Proizvođači telekomunikacione opreme Nokia i Ericsson sarađuju sa mobilnim operaterima na ublažavanju efekata nestašica struje, rekla su tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Ove dve kompanije nisu želele da komentarišu ovu informaciju.

Evropski telekomunikacioni operateri moraju analizirati svoje mreže kako bi smanjili potrošnju energije i moraju da modernizuju opremu i koriste energetski efikasnije radio sisteme, izjavila su četiri rukovodioca telekomunikacija.

U cilju uštede energije, telekomunikacione kompanije koriste softver koji obezbeđuje optimalan saobraćaj, isključuje neaktivne predajnike i isključuje određene delove frekventnog spektra, navode upućeni.

U Nemačkoj, Dojče Telekom ima 33.000 predajnika, a njegovi mobilni sistemi za hitne slučajeve mogu da podrže rad samo malog broja njih u isto vreme, rekao je portparol kompanije.

U slučaju dužeg nestanka struje, Deutsche Telekom će koristiti hitne mobilne sisteme napajanja koji se uglavnom oslanjaju na dizel, navodi se u saopštenju.

Evropske zemlje decenijama nemaju problema sa snabdevanjem strujom, pa uglavnom nemaju generatore koji mogu da garantuju struju na duže vreme, napominje Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading