NAJPLAĆENIJE ZANIMANJE U SRBIJI Mnogi nemaju čak ni fakultet, a zarađuju po 3.000 evra mesečno
Foto: Shutterstock

Takođe, pored izvanredno visokih plata, na domaćem IT tržištu je primećen trend da je svaki četvrti IT stručnjak u Srbiji, pored poznavanja samih tehnologija, završio samo srednju školu.

Ovi podaci dobijeni su u istraživanju "Puls Srpske IT zajednice" koju su zajedno sproveli sajt za zapošljavanje HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi. U istraživanju je učestvovalo 1.328 profesionalaca i početnika iz Srbije.

 

Ostaju u firmi 3 godine

Rezultati ovog istraživanja pokazali su i da u IT sektoru i dalje preovlađuju muškarci, uzrasta od 18-39 godina, sa stečenim višim ili visokim obrazovanje.

Što se tiče zadovoljstva svojim poslom i godine pokazuju da u IT zajednici preovlađuju muškarci, oni uzrasta 18-39 godina, sa stečenim višim ili visokim obrazovanjem. U pogledu zadovoljstva, čak 7 od 10 zaposlenih u IT-ju je zadovoljno svojim poslom i smatraju svoju kompaniju dobrim mestom za rad. Međutim, tek oko 60% je spremno da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana, što ukazuje da je zadovoljstvo samo jedan od pokretača koji utiču na zadržavanje zaposlenih u kompaniji, piše HelloWorld. rs.

 

Prosečna plata u IT-u je 1600 evra

Prema istraživanju sajta HelloWorld.rs, prosečna plata u IT sektoru se popela na 1.600 evra. Takođe, podaci pokazuju da muškarci zarađuju u proseku oko 1.700 evra, dok žene oko 1.300 evra.

Skoro polovina IT-evaca, sa prosečnim mesečnim primanjima od 1.765 evra, živi i radi u Beogradu, dok se na drugom mestu nalazi Vojvodina, sa prosečnom platom od 1.526 evra. Zatim su na listi Južna i Istočna Srbija sa 1.225 evra, a najmanje su plaćeni IT-evci u Zapadnoj Srbiji i Šumadiji (u proseku 1.192 evra).

 

Zašto programeri menjaju posao?

Kao ključne razloge zašto se odlučuju da promene posao trećina stručnjaka navodi neadekvatnu platu. Drugi bitan faktor za donošenje takve odluke ističu sporo napredovanje. Pored toga, na promenu kompanije utiču i nešpostojanje modela rada od kuće ili hibridnog modela u kompaniji.

 

I sa srednjom školom do visokih plata

Kako piše na sajtu HelloWorld.rs, prethodnih godina vlada veliko interesovanje za prekvalifikaciju u IT oblast.

Da u IT sektoru ne rade isključivo ljudi sa visokim obrazovanjem, pokazuje i brojka da 25 odsto stručnjaka ima završenu samo srednju školu. Oko 55 odsto ispitanih u istraživanju ima završen fakultet, dok 19 odsto njih ima završene master i doktorske studije.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading