SMANJITE RAČUN ZA STRUJU Sa ova četiri uređaja ušteda i 20 odsto
Alo

Кada je reč o preporukama za štednju u domaćinstvima, državni sekretar u resornom ministarstvu Zoran Lakićević  kaže da se one odnose na četiri glavna uređaja koja koristimo.
To su bojler, mašina za veš, šporet i frižider. Svaki od ovih uređaja samo time ako bismo smanjili temperaturu u bojleru za jedan podeok, ako bismo obratili pažnju na kuvanje, ako bismo temperaturu u frižideru podesili na četiri stepena – mogli bismo da uštedimo po pet odsto energije", dodaje.

Naglašava da kada se sabere ušteda sva četiri uređaja, to je 20 odsto uštede.

"Prvo, imate račun manji za tih 20 odsto, plus sada se dobijaju popusti tako da vi za 20 odsto odsto uštede energije možete da dobijete popust od 20 odsto. Tako da recimo, ako je prosečan račun za struju u Srbiji 5.000, račun bi vam uz ove uštede bio 3.000 dinara", navodi Lakićević.

Da bi nam računi bili manji treba da uključujemo uređaje kada je jeftina struja – u Beogradu je od 00 do 8 ujutru, u Vojvodini od 23 do 7, a u centralnoj Srbiji od 22 do 6 ujutru.

"Svaki građanin to može da proveri na svom brojilu kada mu se strelica ide na gore ili na dole, pa da proveri tačno to vreme", navodi Lakićević.

Na pitanje šta bi još moglo da se uradi, ističe da je zamena sijalica veoma važna i u javnom osvetljenju i u domaćinstvima.

"Led sijalice deset putanja manje troše energije i pet do deset puta duže traju", rekao je Lakićević.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading