HAOS I NESTAŠICE U HRVATSKIM PRODAVNICAMA! Trgovci sklanjaju robu ograničene cene
Foto: Shutterstock

- Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, haotična – reči su kojima je opisao primenu Vladine odluke o ograničavanju cena najprodavanijih vrsta brašna, mesa, mleka i šećera u hrvatskim malim radnjama Robert Fućak, vlasnik trgovine u Rijeci i član vodstva Saveza udruženja malih trgovaca (SUMT).

PLENKOVIĆU SE TRESU KOLENA! Hrvati se naoružali i žele da promene vlast!

Trgovci su u nedoumici da li da menjaju cene, i tako krše zakon koji je „jači“ od uredbe Vlade ili da se povinuju.

- S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cene jer bi isticanjem cena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u delu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cene - kazao je Fućak za „Jutarnji list“.

Ovaj trgovac nije jedini jer među članovima njegovog udruženja, u kome je 380 firmi, kažu da sada na tržištu ima tri „stava“ šta treba raditi. Neki su uklonili sporne proizvode s polica, neki su istakli nove cene, a neki su ostavili stare.

Ni veliki trgovinski lanci, prema saznanjima SUMT, ne znaju kako da sprovedu Vladinu odluku o ograničavanju cena a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Ograničene marže i količine

Vladina uredba donosi sa ograničenom cenom i ograničenje količina proizvoda na koje se ona odnosi.

Vlasnik trgovačkog lanca „Boso“, Bosiljko Stanić, je u svojim radnjama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu.

- Mi na šećeru trenutno gubimo kunu i 50 lipa (23,5 dinara) po kilogramu u odnosu na nabavnu cenu. Ograničenje smo uveli kako bismo sprečili udar potrošača, a za dalje ćemo videti. Mislim da to neće biti problem za obične potrošače, već za vinare, poslastičare i ostale koji trebaju veću količinu šećera - kazao je Stanić.

I treća odlika uredbe o kontrolisanju cena je da trgovci imaju smanjene marže. One se kreću od jedan odsto (šećer, mleveno meso, svinjski but bez kostiju) do pet odsto (brašno, suncokretovo ulje, sveža piletina, mleko).

Komentari (0)

Loading