NOVA UREDBA PUNI RAFOVE MLEKOM Država menja propise i koriguje trgovačke marže
Alo

Kako Alo! nezvanično saznaje, Vlada će narednih dana, a možda već i danas doneti novu uredbu kojom će ovu situaciju rešiti.

- Država Srbija će, kao i u svim sličnim situacijama do sada, građanima omogućiti nesmetano snabdevanje. Dakle, Vlada i Ministarstvo će promeniti propise, doći će do korekcije trgovačkih marži i najverovatnije do zabrane izvoza pojedinih vrsta mleka i mlečnih proizvoda, verovatno do kraja meseca - naveo je naš izvor.

Slikovito, to bi značilo da će država naložiti proizvođačima koliko mleka mora da se proizvede i pusti u promet za određeni period, slično kao što je propisano za ostale životne namirnice.

- Prvo morate proizvesti jednu količinu mleka, pa tek onda pavlaku, sir i druge prerađevine, kao što prvo mora da se obezbedi hleb, pa tek onda peciva, kolači i tako dalje - objasnio je izvor Alo!

Prema rečima Nenada Budimovića iz Privredne komore Srbije, do nestašice mleka u pojedinim prodavnicama došlo je upravo zbog povećane proizvodnje skupljih proizvoda - sira, jogurta, pavlake, a smanjene proizvodnje pasterizovanog i ultrapasterizovanog mleka.

- Struktura proizvoda od mleka se promenila. Pre godinu dana imali smo 10 odsto više pasterizovanog i UHT mleka, jednostavno je došlo do povećane potražnje, možda kao jeftinijeg oblika mlečnih proizvoda, a ujedno imamo i smanjenu proizvodnju.

Među razlozima za manjak mleka Budimirović navodi i manju produktivnost krava, kao i njihov manji broj.

- Muzne krave su smanjile produktivnost posle decenijskih loših uslova i odnosa prema tom mlečnom govedarstvu. Plus, da budemo svesni da je ova godina izuzetno sušna, da je bila loša hrana za životinje... Sve su to parametri koji utiču da životinje vrlo lako izgube mleko, a vrlo teško ga vrate - rekao je Budimović.

Samo jedan litar mleka po osobi!

U jednoj prodavnici su ograničili količinu mleka na litar, što je prilično iznerviralo kupce, koji su na društvenim mrežama podelili fotografiju na kojoj se vidi natpis:

NOVA UREDBA PUNI RAFOVE MLEKOM Država menja propise i koriguje trgovačke marže

Alo

 

„Samo jedan litar mleka po osobi, uz cenu od 119,99 dinara po litru.“

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading