PRIVATNI VRTIĆI UNOSAN BIZNIS Odbijenice, od njih zavisi sudbina mnogih predškolskih ustanova
Schutterstock

Privatni vrtići postojali su i pre odluke gradova da sufinansiraju boravak dece, ali se ekspanzija desila kada je omogućeno refundiranje novca roditeljima. Od tada je njihov broj povećan čak osam puta.

U ovom trenutku samo u Beogradu subvenciju koristi 23.333 dece u 436 vrtića. Do sada je roditeljima isplaćena skoro 21 milijarda dinara, rekli su za Alo! u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

U vrtiće, državne i privatne uz subvenciju Grada Beograda ide oko 81.000 dece (oko 58.000 dece upisano je u državne i oko 23.000 dece u privatne vrtiće). To je oko 35.000 dece više u odnosu na pre deset godina, kad je Beograd imao oko 46.000 dece u vrtićima.

Cena vrtića sada iznosi 5.600 dinara, a u državnim može biti niža u slučaju izostanka deteta, dok u privatnima naplaćuju i nedolazak.

PRIVATNI VRTIĆI UNOSAN BIZNIS Odbijenice, od njih zavisi sudbina mnogih predškolskih ustanova

EPA/David Fernandez

 

 

Ovog leta mnoge vlasnike privatnih ustanova, kao i zaposlene u njima brinu odbijenice na koje imaju pravo isključivo roditelji ili staratelji za koje predškolska ustanova potvrdi da nema dovoljno kapaciteta za upis deteta.

- Dakle, odbijenicu neće dobiti roditelji čija su deca dobila mesto u nekom od državnih vrtića - objasnili su iz Sekretarijata, i dodali da se one izdaju tokom cele godine, osim u periodu trajanja konkursa za mesto u predškolskim ustanovama.

Do sada je od završetka konkursa u Beogradu izdato oko 2.850 ovih potvrda.

Od trenutka dobijanja roditelji imaju rok od mesec dana da aktiviraju odbijenicu, odnosno podnesu zahtev za refundaciju na koju onda imaju pravo do polaska deteta u školu ukoliko to žele.

Upis u vrtiće posle ovogodišnjeg konkursa još nije okončan jer roditelji do sredine septembra mogu da potpisuju ugovore sa predškolskim ustanovama, ali je već sad sigurno da će vrtići u glavnom gradu novu radnu godinu započeti sa oko 16.000 novoupisanih mališana.

DECU U HRVATSKOJ NEMA KO DA ČUVA Vrtići popunjeni, a privatnici papreno skupi

Subvencija iznosi 80 odsto

Ekonomska cena državnih vrtića je oko 28.000 dinara, a mesečni iznos na uplatnici oko 5.600 dinara. Subvencija za privatne vrtiće je 80 odsto ekonomske cene i to na kraju bude oko 22.000 dinara. Grad nakon što odobri subvenciju iznos isplaćuje na račune roditelja, a roditelj je dužan da vrtiću plati nadoknadu za tekući mesec. To znači da prvi mesec roditelj plaća punu cenu vrtića dok grad ne uplati novac na račun.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading