HRVATI SPREMAJU PLAN Restrikcije struje kao za vreme rata!
Shutterstock/Yevhen Prozhyrko

Ističući kako trenutne cene energije zbog sukoba u Ukrajini i velike suše nisu dugoročno održive i kako je moguće da one i duže ostanu na visokim nivoima, Jakšić nije odbacio mogućnost redukcija kakve su poslednje put zabeležene u ratnim vremenima u Dalmaciji.

"Redukcije se sprovode prema planu pripravnosti na rizike, koji je izrađen od strane operatora prenosnog i distribucionog sistema, trenutno je na odobrenju Evropske komisije i on će definisati detaljnije kako bi eventualne redukcije išle. Kod nas dugi niz godina nije bilo redukcija električne energije i nadamo se da nećemo doći u takvu situaciju", rekao je Jakšić apelujući na građane da sada što više štede na potrošnji energenata dok ih još ima.

 

 


"Treba pozvati građane u što većem broju, ali i preduzetnike, na mere štednje. Nikad nije bilo važnije štedeti energiju nego sada, kako bismo na zimu mogli da izbegnemo redukcije, da bi akumulacije i skladišta gasa bila što punija."

 

 

 

 

Iz hrvatskog Ministarstva privrede oglasili su se na temu snabdevanja gasom.
"Republika Hrvatska treba, kao i sve druge države članice EU, do 31. oktobra 2022. da ažurira Plan intervencije o merama zaštite sigurnosti snabdevanja gasom RH te ga dostaviti Evropskoj komisiji. Takođe, potrebno je prikazati mehanizme saradnje sa susednim državama članicama u uslovima nedostatka gasa, a kao pomoć zaštićenim kupcima".

Komentari (0)

Loading