POTVRĐEN KREDITNI REJTING SRBIJE Oglasio se Siniša Mali - Republika Srbija nastavlja da vodi odgovornu ekonomsku politiku
FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

U izveštaju se navodi da je kreditni rejting podržan kredibilnim okvirom makroekonomske politike, odgovornom i oprezno vođenom fiskalnom politikom i rastom bruto domaćeg proizvoda.

- Snažan rast ekonomske aktivnosti i rast poreskih prihoda uticali su na smanjenje deficita opšte države, koji je u 2021. godini iznosio 4,1% BDP-a. U narednom periodu očekuje se nastavak smanjenja deficita, na 3,0% do kraja godine i 2,5% u 2023. godini. Takođe, nova fiskalna pravila koja se do kraja godine dogovaraju sa MMF-om pomoći će da se deficit opšte države u 2024. godini smanji na 1,6% BDP-a - napisao je Mali na Instagramu.

Projektovano smanjenje deficita obezbediće vraćanje javnog duga na silaznu putanju. Agencija predviđa da će učešće duga opšte države u bruto domaćem proizvodu pasti, za 3,4 procentna poena u 2022. godini, na 53,7%, i na 48,6% na kraju 2024., što je znatno ispod proseka za zemalje sa sličnim kreditnim rejtingom.

- Stabilna prognoza za naredni period dokaz je da Republika Srbija nastavlja da vodi odgovornu ekonomsku politiku, usmerenu na dalje reforme, kako bi se očuvala puna makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost, poboljšala poslovno okruženje i povećale investicije.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading