REGION SE SPREMA ZA RESTRIKCIJE Komšije gase svetla
Foto: Youtube/Printscreen

Globalne elektroenergetske mreže uskoro će se suočiti sa najvećim testom u poslednjih nekoliko decenija budući da je proizvodnja struje trenutno u najvećim svetskim privredama zagušena, prenosi "Blumberg".

Kada je reč o ceni struje u Hrvatskoj, Dražen Jakšić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar, rekao je da su one mnogo puta veće u veleprodaji nego pre godinu dana i da se neke od njih prelivaju na leđa potrošača, ali da domaćinstva danas plaćaju daleko nižu cenu od kupoprodajne cene.

On ističe da dugoročno nije održiva cena koju sada plaćaju, već da je takođe nezahvalno predvideti kako će se cene kretati.

"Imamo poremećaj u snabdevanju i teško je predvideti kako će se kretati cene, ali sigurno neće doći do značajnog smanjenja cena u narednom periodu, ostaće na visokim nivoima nekoliko meseci i možda i duže i pitanje je koliko je to održivo za funkcionisanje energetskih kompanija", rekao je Jakšić.

NEMCI SE BORE DA UŠTEDE ENERGIJU Kraće se tuširaju, a umesto kuvanja večeraju grickalice

Upitan koje mere vlada planira da usvoji, Jakšić je rekao da ne želi da spekuliše.

"Mi kao institucija pomažemo Ministarstvu da ih osmisli i ne bih želeo da ih navodim unapred, ali ono što najviše možemo da uradimo je da uštedimo što više toplote, struje i svih drugih oblika energije, kako bismo lako pregurali naredni period", rekao je Jakšić.

Takođe alarmantna situacija je i u Makedoniji. Vlada Severne Makedonije usvojila je set zaduženja za javne institucije i preporuku građanima i privredi za štednju struje, koji će se primenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši na konferenciji za novinare je rekao da je planirano smanjenje potrošnje energije za 15 odsto.

Bekteši je istakao je da su prognoze da Severnu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi lakše podneli predstojeći period i imali nesmetano i efikasnije snabdevanje električnom energijom.

Među brojnim preporukama, između ostalog je i ona da građani vodu u bojleru greju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vreme jeftinije tarife, tokom noći.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading