PROPAST Inflacija u Britaniji na četrdesetogodišnjem maksimumu!
Foto: EPA/ANDY RAIN

Indeks potrošačkih cena je porastao za 10,1% na godišnjem nivou, prema procenama koje je u sredu objavila Kancelarija za nacionalnu statistiku, iznad konsenzusne prognoze Rojtersa od 9,8% i više sa 9,4% u junu.

Bazna inflacija, koja isključuje energiju, hranu, alkohol i duvan, iznosila je 6,2% u godini do jula 2022. godine, što je porasla sa 5,8% u junu i ispred projekcija od 5,9%

 

 

Rast cena hrane dao je najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije između juna i jula, navodi ONS u svom izveštaju. ONS je ponovio da njegove indikativne modelirane procene inflacije potrošačkih cena „sugerišu da bi stopa CPI potrajala bila viša oko 1982. godine, gde se procene kreću od skoro 11% u januaru do otprilike 6,5% u decembru.

Banka Engleske sprovela je šest uzastopnih povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju, a ranije ovog meseca je pokrenula svoje najveće pojedinačno povećanje od 1995. godine, istovremeno predviđajući da će Ujedinjeno Kraljevstvo ući u najdužu recesiju od globalne finansijske krize u četvrtom kvartalu u godini.

Komentari (0)

Loading