KAKO DA UŠTEDITE STRUJU, NE BUDITE LENJI Promenite nakoliko navika i drastično smanjite račun!
Foto: Pixabay

Verovatno ste već primetili da otvaranje jednog prozora leti baš i ne pomaže previše. Morate da stvorite strujanje vazduha otvaranjem prozora na različitim stranama stana ili kuće.

Većina plafonskih ventilatora ima dva načina rada – zimski i letnji. Budite sigurni da ste uključili pravi način rada svog ventilatora.

Zamračite svoj dom

Ako ste uspeli da sprečiti ulazak sunčevih zraka u svoj dom, obavili ste već pola posla. Navucite zavese i spustite roletne. Ako imate dvorište, zasadite drve koje će bacati senku ispred prozora. 

Koristite što manje uređaja

Sve što troši struju stvara toplinu. Veš mašina, mašina za pranje sudova, TV, kompjuter – što ređe koristite bila šta od navedenog i biće vam lakše da održite nižu temperaturu u domu.

Toplota ide ka gore

Ako imate sobu u potkrovlju ili direktno ispod njega, pokušajte da ohladite oba. Sva toplota na kraju završi na tavanu i tamo ostaje zarobljena, pa greje ostatak kuće.

Programirajte termostat

Većina termostata je na istoj temperaturi ceo dan. Ne budite lenji, podešavajte ga kako se temperatura menja i potpuno ga ugasite ili znatno smanjite kad izlazite.

Održavajte klimu

Klimatizacijski uređaji moraju da se održavaju da bi radili najbolje što mogu. Promena ili čišćenje filtera poboljšaće njihov učinak. Takođe se isplati da kupite noviji model, otprilike svakih desetak godina.

Ugradite klimu tamo gde neće biti izložena suncu

Ako vam je klima u hladu, radiće otprilike deset odsto bolje nego da je izložena suncu.

Foto: Alo!

 

 

Veće nije uvek i bolje

Ne kupujte jaču klimu ako vam ne treba. Veći klima uređaji troše više struje, a neće podednako dobro da izvlačr vlagu iz prostora.

Uživajte u škotskim tuširanjima

Pitate se što je to škotsko tuširanje? Svi smo ga barem jednom iskusili – verovatno ne namerno. To je ono kada počnete tuširanje toplom vodom, a završite hladnom. Iako vam je možda ostalo u lošem sećanju, leti nema bolje stvari za podnošenje vrućine. Hladni tuševi će vam možda povećati potrošnju vode, ali barem će vam malo smanjiti potrošnju struje, jer se bojler pali samo za toplu vodu.

Peškir natopljen hladnom vodom na vratu će vam istog trena spustiti telesnu temperaturu.

Shutterstock

 

 

Neka drugi plaćaju hlađenje

Prošetajte do nekog javnog objekta, poput biblioteke ili tržnog centra gde radi klima uređaj. Ne zaboravite da pijete dovoljno vode i nosite laganu odeću.

 

 

 

 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading