KOLONE ISPRED SKLADIŠTA Poljskoj ponestaje uglja!
EPA/IGOR KOVALENKO

On je naveo da je potražnja za sirovinama u zemlji daleko veća od domaće proizvodnje.

"Kompanije su odlučile da uvedu ograničenje prodaje da bi obezbedile ogrev za narednu grejnu sezonu za što veći broj potrošača“, objasnio je Pižek.

On je priznao da je situacija u zemlji teška i da se potrošači suočavaju sa poteškoćama u nabavci uglja, prenosi Raša tudej.

Zabrana ruskog uglja u Poljskoj dovela je do špekulativnih cena na tržištu. Poljski mediji pišu o dugim redovima kupaca u blizini skladišta uglja usled velike potražnje, iako je grejna sezona već završena.

OSTVARUJE SE NAJGORA NOĆNA MORA VARŠAVE Poljska oči u oči sa ruskom vojskom

Kako prenosi portal Onet, više od 100 vozila je stajalo u koloni ispred skladišta uglja u mestu Goržice Vjelke.

KOLONE ISPRED SKLADIŠTA Poljskoj ponestaje uglja!

EPA/ DARREN PATEMAN

 

Usled nestašice, mnoga poljska domaćinstva su bila primorani da kupuju ugalj od preprodavaca po ceni od 2.500 do 3.000 zlota po toni (700-800 dolara), što je daleko više od zvanične cene od oko 1.000 zlota (234 dolara).

Poljska godinama uvozi ruski ugalj, koji čini oko 20 posto njene domaće potrošnje. Oko 9,4 miliona tona ruskog uglja je uvezeno u Poljsku 2020. godine i uglavnom se koristio za grejanje individualnih domaćinstava. Nacija takođe uvozi iz Rusije oko 50 posto svog gasa i preko 60 procenta nafte za preradu.

Međutim, od početka vojnog sukoba u Ukrajini, Varšava poziva na potpunu zabranu uvoza ruskih energenata. Poljska vlada je u martu saopštila da će okončati sav uvoz ruske energije, uključujući naftu, gas i ugalj, do kraja 2022.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading