RASPOLUĆENA PLANETA Stigla je najava da će Saudijska Arabija prići još bliže Rusiji – predstoji li samit koji će promeniti svet
Shuterstook

Rusija već neko vreme intenzivno radi na prebacivanju svojih resursa, poslova i energenata što dalje od Evrope i Zapada. Očekivano, s obzirom na sve sankcije i ogroman pritisak koji, s pravom ili ne, trpi zbog rata u Ukrajini i to već gotovo svi znaju.

Međutim, jedna od inicijativa koju je Moskva pokrenula, ne bi li ublažila udarce koje prima, nekako tiho prolazi u medijima, koji su sa svih strana zatrpani obiljem vesti koje su prepune zveckanja ekomomskim oružjem. U pitanju su pregovori koji se vode sa zemljama BRIKS-a (BRICS), a koje Rusi već neko vreme sprovode.

Stari prijatelji opet na okupu, možda stižu novi

Ukratko, BRIKS je skraćenica za zajednicu zemalja u kojoj su (za sada) Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a koje od 2009. godine održavaju samite na godišnjem nivou. Poslednji, trinaesti po redu, održan je 9. septembra 2021. godine. U pitanju je, to je sasvim jasno, grupa moćnih zemalja, koje, samo u ukupnom stanovništvu, broje 3,21 milijardu ljudi. Uz to, poseduju 27, 7 odsto površine zemaljske kugle i čine 41,5 odsto svetske populacije.

Dakle, zemlje BRIKS-a su veoma ozbiljni igrači, a ovih dana je Denis Manturov, ruski ministar industrije i trgovine, pozvao svoje kolege iz grupe da ujedine svoje izvore za proizvodnju i obradu nafte i gasa. I naglasio da u tome nikako ne bi trebalo da učestvuju „nepouzdani partneri” čime je jasno aludirao na većinu zapadnih zemalja. Dakle, poziv za vrlo konkretnu saradnju, upravo oko stvari oko koje se već vodi ekonomski rat – energenata.

Danas je, pak, stigla još jedna vest, koja ide i korak dalje, a to je namera da se BRIKS proširi novim članicama. To je najavio Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova.

– Naši saudijski prijatelji i Argentina su pokazali interesovanje za BRICS. Argentina želi da bude i punopravni član BRIKS-a, što sam čuo direktno od Santijaga Kafijera, njihovog ministra inostranih poslova – rekao je Lavrov za ruske medije.

On  je najavio da je sledeći samit BRIKS-a već u pripremi, a Kina bi trebalo da bude predsedavajuća zemlja. Dakle, ukoliko pored već moćnih članica ove grupe mnogoljudnih zemalja eventualno pristupe i Saudijska Arabija i Argentina, jasno je da će i njihova moć znatno pojačati. Treba imati na umu i to da se Saudijci, još od starta ukrajinskog konflikta, drže veoma hladno prema Džozefu Bajdenu, predsedniku SAD-a.

Samo da ne dođe do najgoreg raspleta

Kao što rekosmo, sasvim je očekivano što Rusija sada pokušava da ojača saradnju koju već ima sa članicama BRIKS-a i pojača ih novim članicama. Toga su svesni i u Evropi, jer je, podsetimo, Ursula Fon der Lajen krajem prošlog meseca išla u posetu premijeru Indije, kako bi ga ubedila da odrekne jakih veza sa Rusijom. Premijeru Indije, Narendri Modiju, sigurno neće biti lako u predstojećim mesecima. Kao što, uostalom, nije lako ni Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, i mnogim drugima.

A celom svetu, kad smo već kod toga, takođe je mučno, i može da bude samo gore, ako je suditi po trenutnom, raspolućenom stanju. Evropa i Zapad su se, figurativno rečeno, već uveliko otcepili od Rusije. Rusija, svesna da veoma moćne neprijatelje, pokušava da ojača stara prijateljstva.

Da se to događa u normalnom vremenu, bilo bi sjajno, u smislu da se države povezuju. Međutim, dobro je poznato da nijedno deljenje na „nas” i „njih” nikad nije ništa dobro donelo. Nije preterano ni mračno reći – svet je veoma blizu da od zveckanja ekonomskim oružjem, stigne do aktiviranja onog pravog, koje odmah ubija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

27.05.2022 16:34

Bravo za Saudijsku Arabiju. AMERIKU IZOLOVATI OD SVETA.