SINIŠA MALI O FINANSIJAMA: Počela prijava za 100 evra, javna sredstva potpuno stabilna, veća naplata prihoda...
Printscreen/Pink.rs

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da su javne finansije potpuno stabilne, a udeo javnog duga u BDP-u u petak je iznosio 52,1 odsto, daleko od nivoa Mastrihta.

On je kazao i da je u ponoć krenula prijava za drugi krug državne pomoći samo za one mlade koji se nisu prijavili u prvom krugu.Mladi od 16 do 29 godina od danas do kraja maja mogu da se na portalu Uprave za trezor prijave za 100 evra pomoći države koja će biti isplaćena od 1. do 3. juna.

Proces prijave traje do kraja maja, preko portala Uprave za trezor, na isti način kao i prethodnih 100 evra za mlade.

"Vrlo je efikasan i jednostavan način. Obećanje koje smo dali u smislu datuma i isplata smo ispunili. Oni koji su se prijavili u prvom krugu i novoprijavljeni će 1. 2. i 3. juna dobiti novac", rekao je ministar finansija.

Za drugi krug pomoći između 12,5 i 13 milijardi dinara 

Prema njegovim rečima, za prvi krug iz budžeta je izdvojeno 12,5 milijardi dinara.

"Očekujem da će ovde biti nešto više novca, za sve koji su u međuvremenu napunili 16 godina, za sve koji su dobili prebivalište u Srbiji ili se nisu prijavili iz nekog razloga u prvom krugu - proces prijave je otvoren. Očekujem malo veći broj ljudi koje ćemo isplatiti u drugom krugu", istakao je Mali.

Za drugi krug će biti nešto više novca, između 12,5 i 13 milijardi dinara, koji je izdvojen u budžetu.

"U poslednje dve i po godine ispunili smo sva obećanja koja smo dali: od 100 evra 2020. godine, od pomoći 2021. godine. Od februara smo isplatili 10.000 dinara svim zaposlenima u zdravstvu, 20.000 dinara svim penzionerima, isplatikli smo prvih 100 evra mladima, 10.000 dinara prosvetarima, u socijalnim službama takođe", podsetio je Mali.

Uprkos globalnoj krizi koja traje, država svako svoje obećanje ispunjava, to je važno zbog kredibiliteta države i budžeta, dodaje ministar finansija.

Javne finansije stabilne, veća naplata prihoda 

Ministar Mali kaže da su javne finansije potpuno stabilne, udeo javnog duga u BDP-u u petak je bio 52,1 odsto, daleko od nivoa Mastrihta od 60 odsto.

Govoreći o deficitu, Mali kaže da je situacija još bolja nego po planu.

"U prvom kvartalu imali smo u planu 82 milijarde dinara deficita, inače, za celu godinu 3 odsto deficita je dogovor sa MMF-om. Umesto 82 imali smo 72 milijarde dinara deficita, manji nego što smo planirali, pomogla nam je mnogo veća naplata prihoda", kaže on.

U prvom kvartalu stopa rasta BDP je bila 4,3 odsto, za drugi kvatrtal planiramo 3,7 odsto. Veliki borj zemalja pogotovo u Evropi se približava recesiji, zbog cele krize, mi imamo i dalje zdrave stope rasta i imamo veće prihide u budžetu, kaže on.

Pomogli smo poljoprivrednicima da povećamo subvencije po hektaru sa 4.000 na 8.000 dinara, imali smo rahode i za penzionere i zaposlene u zdravstvu i za mlade, napomenuo je ministar.

Pažljivo pratimo šta se dešava, situacija u svetu je, kako kaže, daleko od dobre, nastavlja se energetska kriza, sukobi u Ukrajini se nastavljaju, cene goriva rastu.

Mali kaže da je u aprilu inflacija bila 9,6 odsto, dve trećine inflacije je uvezena. Kada se čuje neka loša vest o Ukrajini, cena nafte ide gore na svetskom tržištu, a to utiče i na cenu goriva ovde.

Ako pogledamo štaje Vlada uradla da zaštiti životni standard, imamo kontrolisanu cenu goriva, cena struje se nije promenila prema građanima, gasa ima, slede teški pregovori sa Rusijom oko toga kako ćemo se snabdevati gasom u narendom periodu, podvukao je Mali.

Poljoprivreda je jaka, borimo se za energente 

Prema njegovim rečima, važno je da danas nečega imate, na rafovima velikog broja razbijenijih zemalja od nas nema ulja, brašna.

Naša poljoprivreda je jaka, imamo svega što je neophodno kada je hrana u pitanju za godinu i dve unapred, dodao je ministar.

Borimo se i za energente, nabavili smo sirovu naftu i dizel, napunili smo skladišta do maksimuma, sledi teška zima za ceo svet, ukazao je Mali.

Pratimo šta se dešava iz dana u dan. Radimo maksimalno da ublažimo negativni uticaj krize na životni standard, teret je u velikoj meri preuzela država na sebe, podvukao je ministar.

Naša želja je da zaštitimo životni standard, neće biti lako, napominje Mali.

"Treća je godina krize, pandemija kovida, pa energetska kriza, sukob u Ukrajini, važno je da vodimo računa o svakom dinaru, važno je da postoji povernje građana Srbije prema Vladi, ako se desi veći problem i nova kriza da znaju da smo tu, da ćemo ragovati i pomoći privredi i kome treba ako se za to stvori potreba", zaključio je Mali.

Fiskalizacija ide dobro 

Govoreći o fiskalizaciji, ministar Mali kaže da ona ide dobro.

"Od 1. maja krenuo je novi sistem fisklalizacije. Golim okom možete vidite kju-ar kod, on dominira, u petak je bilo 10 miliona fisklanih računau jednom danu", istakao je Mali.

To je najvažniji alat u borbi protiv sive ekonomije, kaže Mali, dodajući da svako ko ne uzme fiskalni račun sam sebi šteti.

Napominje da se prošle nedelje razgovaralo sa pijačnim prodavcima i da se traži rešenje za njih.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading