POŠTUJTE OVO PRAVILO I UVEK ĆETE IMATI NOVCA Stručnjaci daju neprocenjive savete
Foto: Shutterstock

Ti momenti mogu da se razlikuju od čoveka do čoveka, ali za većinu ljudi su sledeći:

  • Kupovina nekretnine
  • Renoviranje (proširivanje) nekretnine
  • Školovanje dece
  • Otplata jednog ili više kredita
  • Obnova voznog parka, odnosno kupovina novog auta na pravilne vremenske razmake
  • Štednja za stare dane
  • Investiranje


Da se razumemo, za većinu od gore nabrojanih stvari možete uzeti i kredit kod banke, ali ovaj savet koji danas donosimo se pre svega odnosi na prethodno ušteđen novac.

Da biste za nešto štedeli, logično je prvo da znate za šta štedite, zar ne?

Dakle, planirajte šta želite da radite sa svojim novcem u životu. Jer, po upravljanju ličnim finansijama lako može da se vidi da li ste neko ko u životu planira ili ste neko ko se prepušta životnom toku da ga nosi onako kako on želi.

Najvažnija lekcija je: planirajte, ne čekajte da se desi. Kada znate za šta štedite novac, lakše ćete i uštedeti.

Naveli smo koji su to važni finansijski događaji kroz koje većina nas u životu prođe. Možda bi najoptimalnije bilo da se auto kupuje na svakih deset godina, kako bi moglo da se dobije dovoljno novca od prodaje prethodnog koji bi onda pokrio deo troškova ili možda čitav trošak kupovine sledećeg automobila.

Iznos koji je potrebno izdvojiti za školovanje dece varira, u zavisnosti od tipa fakulteta i njegovog renomea. Međutim, savet koji uvek vredi jeste da se novac za ovu namenu ostavlja sa strane od kada se dete rodi.

Za investicije se često kaže da su one vrhunac upravljanja novcem. Ako sledimo analogiju „pozivitna nula“ (nikom ništa ne dugujem, ali imam tek dovoljno novca), „ostavljam sa strane“ (čisti računi i novac „u šteku“), logično je da investiranje dolazi kao „vrh piramide“, momenat kada se ušteđeni novac ulaže u nešto da bi vam se vratila dobit.

Ovde treba razbiti jednu predrasudu: investitor ne mora da ima milione.

Investiraju i oni koji imaju mnogo manje, čak i pokreću sopstveni posao sa 10 hiljada evra, jer toliko otprilike treba novca da bi se započeo neki „mali biznis“ (salon lepote, prodavnica, picerija).

Investiranja znači i investicije tipa renoviranja kuće ili stana, koji će, posle tog vašeg ulaganja, više vredeti na tržištu. Svakako, investiranje se razlikuje od pukog kockanja, koje mnogi često nazivaju investiranje, a o razlici između pravog i investiranja na sreću, možete više pročitati ovde.

Da sumiramo: planirajte unapred koliko god je moguće. Zapisujte svoje ciljeve. To će vam pomoći da odvojite novac sa strane i da ga imate za sve važne životne momente.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading