SINIŠA MALI OBIŠAO KONTROLNI CENTAR PORESKE UPRAVE "Cela Srbija se vidi kao na dlanu, svi poreski obveznici i njihov promet u realnom vremenu" (FOTO/VIDEO)
Tanjug/Rade Prelic

Iz ovog kontrolnog centra se prate poslovanje poreskih obveznika u novom sistemu e – fiskalizacije.

Ministar finansija Siniša Mali obišao je novi kontrolni centar Poreske uprave, iz koga će se pratiti poslovanje poreskih obveznika u novom sistemu e-fiskalizacije i izjavio da je veoma zadovaljan kako kontrola funkcioniše.


"Cela Srbija se vidi kao na dlanu, svi poreski obveznici i njihov promet se vidi u realnom vremenu. Upravo je to ono što smo želeli da postignemo kako bi uveli red u fiskalizaciju", rekao je Mali.

Podsetio je da se bliži 1. maj, rok do koga su svi obveznici dužni da pređu na novi sistem i pozvao one koji to još nisu uradili da ispune svoju zakonsku obavezu.

"Oko 140.000 obveznika se prijavilo za novi sistem sa 200.000 maloprodajnih objekata odnosno lokacija. Isplaćene su subvencije za sve zahteve koji su stigli a to je oko 130.000 obveznika koji su dobili po 100 evra po maloprodajnom objektu i 100 po fiskalnom uređaju", rekao je Mali.

Centar je sa njim obišla i direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković i istakla da je ovim centrom Srbija dobila moćan alat koji omogućava napredniju analizu rizika i gde će inspektori u kancelarijama imati potpuni uvid u dešavanja na prodajnim objektima širom Srbije.

"Nakon toga se rade razne analize i inspektori će ići u ciljane kontrole sa velikim brojem informacija o poreskom obvezniku i prodajnom mestu koje je predmet kontrole", rekla je ona.

Dodala je da se veliki broj obveznika uključio u novu fiskalizaciju i da Poreska uprava dnevno dobije oko dva miliona računa.

Prva e-faktura je prošla kroz produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura, koja je i zvanično dostupna korisnicima, a Ministarstvo finansija još jednom poziva sve subjekte javnog sektora da se registruju i pređu na sistem e-faktura do najkasnije 1. maja.

Podsetimo, do sada se na produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura prijavilo 1.768 pravnih lica od čega 1.398 korisnika javnih sredstava. Korišćenje produkcione verzije Sistema e-faktura je do 1. maja dobrovoljno, a nakon toga će ono biti obavezno za subjekte javnog sektora koji žele da šalju, primaju i čuvaju fakture, kao i za subjekte privatnog sektora koji žele da izdaju e-fakturu subjektima javnog sektora.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading