GLOBALNA NESTAŠICA HRANE DRMA CEO SVET Srbija na pravom putu, država pokazala da građani mogu da se oslone na nju u vreme krize
EPA/ANATOLY MALTSEV

Posledica rata u Ukrajini nije samo u ceni benzina i energenata, već i u hrani.

Manjak đubriva na svetskom tržištu dovešće do dramatično manjih prinosa pšenice, kukuruza, soje i pirinča, što će izazvati nezapamćene nestašice hrane, upozoravaju stručnjaci.

Od početka rata u Ukrajini, 24. februara, berzanske cene pšenice porasle su za 21 odsto, ječma za 33 odsto, a đubriva za čak 40 odsto. Treba napomenuti da je cena đubriva od januara prošle godine porasla za neverovatnih 300 odsto, čak tri puta, a snabdevanje je samo dodatno otežano kada je Moskva pozvala svoje proizvođače da privremeno obustave izvoz.

Ukrajina proizvodi 16 odsto globalne količine kukuruza, a zajedno sa Rusijom 29 odsto globalne količine pšenice. Veliki deo izvoza ide u Afriku, Bliski istok i jug Azije, ali zbog toga što su luke na Crnom moru praktično blokirane, cene hrane skaču. Još nije poznato koliko će se aktuelni sukob odraziti na ovogodišnju žetvu ili setvu za narednu sezonu.

Zbog toga što rat već remeti globalno snabdevanje, očekuje se da će se situacija drastično pogoršati ako sankcije Rusiji budu proširene i na izvoz energenata - jer će povećani troškovi transporta značiiti još više cene hrane.

RUKOVODSTVO KINE UPOZORAVA! Rat u Ukrajini predstavlja rizik za svetsko snabdevanje hranom

Vlasti u Srbiji poručuju da su rezerve hrane i goriva u Srbiji obezbeđene i da rat u Ukrajini neće stvoriti nestašice.

Narodna banka Srbije, krovna institucija monetarnog sistema u državi, poručila je da nema razloga ni za strah, ni za stajanje u redovima jer domaći finansijski sistem ima dovoljno sredstava - i dinarskih i deviznih.

Ekonomosti su saglasni da nestašice namirnica nema na vidiku. Srbija ima sopstvenu proizvodnju i ulja i šećera i brašna. 

Srpska poljoprivreda je jaka i građani Srbije, kada je hrana u pitanju, ne treba da brinu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

GLOBALNA NESTAŠICA HRANE DRMA CEO SVET Srbija na pravom putu, država pokazala da građani mogu da se oslone na nju u vreme krize

Foto: Printscreen

 

On je je izjavio da se nada da sukob u Ukrajini neće dugo trajati i istakao da Srbija ima 800.000 tona pšenice u skladištima, a da je tek posejano 620.000 hektara.

- Imamo milion tona kukuruza u skladištima, ulja takođe. Što se tiče Srbije, naši građani, kada je hrana u pitanju, ne treba da brinu, kada je gorivo u pitanju, nabavljamo ga, imaćemo dovoljno, sva skladišta ćemo popuniti i već ih popunjavamo - poručio je Mali.

On je rekao da je država pokazala da građani mogu da se oslone na nju u vreme krize.

Mali je istakao da građani Srbije ne moraju da brinu i da su cene osnovnih namirnica zamrznute.

Govoreći o tome koliko se svet promenio od kada je počeo rat u Ukrajini, Mali je rekao da je cena hrane porasla, a da i dalje postoji koronavirus.

- Imate i dalje visoku inflaciju, koja vlada najviše u Americi. Nikada veću krizu u svetu niste imali, evo, već dve godine. I pogledajte jednu malu Srbiju. U ostalim zemljama nema ulja, brašna, hleba. U Austriji prodaju hleb u konzervama, u Italiji je hleb osam evra, to je skoro 1.000 dinara - kazao je Mali.

 

 

 

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading