Krizni tim za podršku privredi: Privredna komora Srbije odmah priskočila u pomoć kompanijama
Foto: PKS

“Firme nas zovu, neke imaju ljude koji su tamo, neke plasiraju robu na tržište Rusije ili Ukrajine, a imaju logistički problem, neke pak ne mogu da naplate svoja potraživanja, jer imaju probleme sa bankama”, rekao je predsednik PKS. Ističe da privreda Srbije može da se osigura na kratak i srednji rok, ali će dugoročno sigurno osetiti posledice globalne ekonomske krize izazvane događanjima u Ukrajini.

„Niko ne može da sagleda kakav će tačno biti uticaj zbivanja u Ukrajini na privrede, to je nemoguće predvideti. Tri scenarija postoje – da će kriza kratko trajati, da neće biti destrukcije i da će se brzo situacija stabilizovati, zatim da će konflikt duže potrajati i da će biti ozbiljnih problema u isporuci energenata, i treći najgori da će doći do potpune obustave isporuke energenata Evropi“, navodi Čadež.

Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, po njegovim rečima, preduzeli su neophodne mere koje na kratki i srednji rok mogu da pomognu. „Moraćemo da se prilagodimo, jer nismo izolovani. Od 10 naših najvećih izvoznika u Rusiju devet je sa kapitalom EU. Ako imate veliki pad valute na tržištu na koje izvozite roba postaje veoma skupa“, objašnjava Čadež. Dodaje da zamrzavanje cena ne može biti održivo na duži rok to je privremena mera da se pomogne najugroženijima da ne osete udarac potresa na svetskom tržištu. Berze reaguju, cene energenata i drugih sirovina vrtoglavo rastu, pad rublje poskupljuje cene proizvoda naših izvoznika, sve to negativno utiče na poslovanje.

Predsednik Komore je istakao da se održavaju redovni sastanci u okviru evropske asocijacije komora Eurochambres, koja predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora, i razmatraju mogućnosti kako privredi da se konkretno pomogne. Kompanije su sada u problemu jer nemaju jasne smernice na koji način da nastave svoje poslovanje, ukazao je Čadež.

Posetite portal PKS za pomoć

PKS je na svom portalu aktivirala specijalizovani info centar putem kojeg privrednici mogu da prijave problem i informišu se o klјučnim pitanjima vezanim za poslovanje u zemlјi i inostranstvu, najnovijim dešavanjima, merama i preporukama. Stručne službe PKS u stalnom su kontaktu sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, kao i poslovnim asocijacijama u inostranstvu i blagovremeno će informisati privrednike u vezi sa poslovanjem, kako na državnom, tako i na regionalnom i globalnom nivou.

Komora će na portalu objavlјivati najvažnije vesti, saopštenja, dokumenta, odluke nadležnih organa i sve druge informacije važne za poslovnu zajednicu kako bi privrednici dobili obaveštenja i preporuke kako da zaštite i prilagode posao novim uslovima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading