EKONOMSKI STRUČNJACI PORUČILI: Ne pravite zalihe, nema poskupljenja zbog krize u Ukrajini, situacija na tržištu stabilna
unsplash.com

Iako u Evropi vladaju panika i strah od nestašica i divljanja cena benzina i hrane, kod nas takvog scenarija ne bi trebalo da bude, a zalihe svakako ne treba praviti.

Tek ako bi rat potrajao mnogo duže, mogli bismo da imamo problem sa rastom cena energenata, a onda i hrane.

Zbog situacije u Ukrajini, cene nafte i gasa dostigle su najviši nivo u poslednjih sedam godina. Kada je Srbija u pitanju, do kraja sezone, kako je ranije najavljeno, gas u Srbiji neće poskupeti, zbog sporazuma o kupovini po povlašćenoj ceni do kraja grejne sezone. U Banatskom Dvoru ima 115 miliona kubika domaćeg i 165 miliona kubika ruskog gasa, a Srbija povećava i rezerve hrane, ali i nafte.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije smatra da sigurnost snabdevanja može da se poveća ukoliko se povećaju obavezne rezerve naftnih derivata, te da je u Srbiji, počelo njihovo formiranje. Sa druge strane, kada je hrana u pitanju, ekonomisti su sigurni da nestašica u Srbiji neće biti.

Imamo svoje žito

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić izjavio je da nema potrebe da stanovništvo pravi zalihe zbog situacije u Ukrajini, jer se lako mogu naći alternativni načini snabdevanja za proizvode.

- Zbog situacije u Ukrajini neizvestan je naš izvoz u tu zemlju, ali sa Rusijom nema nikakvih problema. Čak će zbog pada rublje cena robe iz Srbije porasti, odnosno neće biti konkurentna. Uvek kad se dese ovakve političke situacije, one najpre uzdrmaju cene energenata i hrane. Srbija ima veliku proizvodnju žitarica i nećemo imati problema sa nedostatkom hrane. Ukoliko potraje ovaj sukob duže vremena, može doći do rasta cena. Prvo bi skočile cene energenata, što sa sobom povlači i poskupljenje hrane. U svakom slučaju, nikakvih nestašica neće biti - naveo je Stanić.

Da privreda Srbije može da se osigura na kratak i srednji rok, ali će dugoročno sigurno osetiti posledice globalne ekonomske krize izazvane zbivanjima u Ukrajini, potvrdio je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

- Niko ne može da sagleda kakav će tačno biti uticaj zbivanja u Ukrajini na privredu, to je sada nemoguće predvideti. Tri scenarija postoje da će kriza kratko trajati, da neće biti destrukcije i da će se brzo situacija stabilizovati, zatim da će konflikt duže potrajati i da će biti ozbiljnih problema u isporuci energenata, i treći, najgori, da će doći do potpune obustave isporuke energenata Evropi - rekao je Čadež.

Ako potraje...

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da je izvesno da "ni nama neće biti lako" ako rat potraje.

- Taman je Evropa krenula da se oporavlja od krize izazvane koronavirusom, a onda je došao šok divljanja cena energenata i ako se on nastavi, ovaj sukob u Ukrajini unedogled će produžiti krizu. To će imati posledice - nestabilnost tržišta, svih proizvoda, uticaće na ponudu robe, kao i na trgovinu - naveo je Kovačević.

Ekonomista i urednik portala Makroekonomija Miroslav Zdravković kaže da će ekonomska situacija zavisiti od toga koliko dugo će ova ruska operacija trajati.

- Ako je završe danas-sutra, neće imati nekih većih, gotovo nikakvih efekata. Ako potraje, ko zna. Cene primarnih proizvoda su već na istorijskom maksimumu. Nama stiže proleće i uobičajeni ruski otkup voća i povrća i ne bismo smeli ni na koji način da narušavamo dobre odnose s Rusijom jer zapadna Srbija, od Šapca do Ivanjice, živi od prodaje voća i povrća, najviše Rusima - zaključio je on.

Najviše uvozimo gvožđe iz Ukrajine

Stanić je rekao da iz Ukrajine Srbija najviše uvozi rudu gvožđa i Železara u Smederevu zavisi od te rude, tako da bi u slučaju prekida saradnje morala da se traže alternativna rešenja.
- Sa mnogim državama ekonomski odnosi su posledica političkih odnosa - zaključio je Stanić.

Marko Čadež: Spremili smo krizni tim

Privredna komora Srbije formiraće od danas specijalizovani krizni tim i otvoriti krizni kol-centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica, uzrokovanih krizom u Ukrajini, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je pozvao predstavnike privrede i kompanija da u ponedeljak, 28. februara, razgovaraju o trenutnoj situaciji i onome što možemo da uradimo - da napravimo zajednički krizni štab, zajednički tim koji će pratiti predstojeće događaje i pomoći kompanijama koje moraju da kupe, plate, izvezu ili uvezu robu iz regiona obuhvaćenog krizom, ali i svima drugima na koje će se ta kriza odraziti.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS, kaže za Informer da je PKS aktivirala specijalizovani info-centar putem kog privrednici mogu da prijave problem i informišu se o ključnim pitanjima vezanim za poslovanje sa kompanijama iz Ruske Federacije i Ukrajine.


- Komora će na portalu objavljivati najvažnije vesti, saopštenja, dokumenta, odluke nadležnih organa i sve druge informacije. Privrednici se PKS mogu obratiti mejlom na kriznistabŽpks.rs ili na telefon 0800/808-809 - navodi on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading