OHRABRUJUĆE VESTI IZ NBS: Od drugog tromesečja očekuje se usporavanje inflacije
Alo/Vladimir Markovic

Očekuje se da će infacija kasnije nastaviti da usporava, a usporavanju će najpre doprineti izlazak iz lanjskih poskupljenja naftnih derivata iz međugodišnje inflacije.

Takođe, polovinom godine dolazi nova poljoprivredna sezona, što bi trebalo da rezultira sniženjem cena voća i povrća i sirovina u proizvidnji prerađene hrane sa sadasnjih visokih nivoa.


Izveštaj je usvojio odbor NBS na sednici održanoj 10. februara.

Osim toga, navodi se u izveštaju, očekuje se slabljenje efekata viših troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja po raznim osnovama- svetskih cena primarnih proizvoda, zastoja u globalnim lancima snabdevanja, cena međunarodnog transporta, proizvođačkih i uvoznih cena.
OHRABRUJUĆE VESTI IZ NBS: Od drugog tromesečja očekuje se usporavanje inflacije

Alo

 

Kada je reč o neizvesnosti oko ostvarenja projekcije inflacije ona i dalje najviše potiče iz međunarodnog okruženja, a odnosi se pre svega na dužinu trajanja zastoja u globalnim lancima snabdevanja i izglede privrednog rasta, koji i dalje u velikoj meri zavise od toka pandemije, zatim na kretanje svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i energenata, kao i na dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu.

Rizici iz domaćeg okruženja se najviše odnose na novu poljoprivrednu sezonu, a manje na dinamiku domaće tražnje i kretanje regulisanih cena, navode iz centralne banke.

Prioritet monetarne politike u narednom periodu biće održavanje cenovne i finansisjke stabilnsoti u srednjem roku,uz podršku rastu privrede, daljem rastu zaposlenosti i životnog standarda građana, jačanju izvoznog sektora kao i očuvanju investicionog ambijenta, naglašava se u izveštaju.

NBS poručuje da će nastaviti da pažljivo prati kretanja i uticaj ključnih faktora iz domaćeg i međunarodnoig okruženja na inflaciju i finansijsku stabilnost i reagovati odmah ako se materijalizuju neki od rizika po povećanje inflacije iznad gornje granice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading