SVE O POMOĆI DRŽAVE OD 20.000 EVRA ZA KUPOVINU STANA U obzir dolaze i stambeni kredit i gradnja kuće, a u OVOM slučaju moguće je dobiti i polovinu potrebnog novca
Alo/ Ilustracija

Sada je povodom najave o državnoj pomoći od 20.000 evra za kupovinu stana sve jasno. Vlada je juče na sednici usvojila sve uslove koje da bi dobile državnu subvenciju moraju da ispune porodice koji žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 01. januara 2022. godine.

I to je i prvi, i može se reći ključni uslov, i da bi se ostvarilo pravo na ovakvu državnu pomoću, koja je inače i prva ovakve vrste i ovolike "težine" u Srbiji. Prvi uslov dakle jeste da je dete rođeno posle 01. januara ove godine. Uslov je i da majka prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Srbije, kao i da se zahtev podnese u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Novac je inače moguće ostvariti ne samo za kupovinu stana ili kuće, već i za izgradnju, ali i kao učešće u stambenom kreditu. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Oni koji se odluče za izgradnju imaju nekoliko opcija i od svake ima zavisi visina novca koju mogu da dobiju od države.

Praktično, ko se odluči za izgradnju kuće u opštinama koje su utvrđena kao devastirana područja mogu da računaju na subvenciju u visini od 50 od vrednosti radova na izgradnji kuće. Vrednost radova pritom se određuje na osnovu tehničkog opisa sa popisom svih radova i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta.

Praktično, ako je u pitanju vrednost od 40.000 evra, moguće je računati na 20.000 evra od države, a ako je u pitanju kuća od 20.000 evra moguće je računati na 10.000 evra subvencije od države.

Kada se govori o devastiranim podučjima, ona su određena u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu.

Oni koji se odluče za izgradnju kuće u ostalim opštinama, koje nisu u okviru devatiranih i nerazvijenih opština, mogu da računaju da 20 odsto sredstava u odnosu na vrednost radova na izgradnji kuće. Praktično, ako je u pitanju vrednost od 100.000 evra, moguće je računati na 20.000 evra od države, a ako je u pitanju kuća od 50.000 evra moguće je računati na 10.000 evra subvencije od države.

Ukoliko je u pitanju kupovina kuće ili stana od države je moguće dobiti do 20 odsto vrednosti nepokretnosti. Vrednost pritom procenjuje nadležni poreski organ. Najviši iznos koji je moguće dobiti je 20 odsto cene iz kupoprodajnog ugovora.

Stambeni kredit

Oni koji se odluče za subvenciju države, a prilikom kupovine stana ili kuće uz pomoć stambenog kredita, mogu takođe računati na iznos od najviše 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene kupoprodajnim ugovorom.

Ministar finansija Siniša Mali, rekao da je cilj da što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da je Vladi Srbije važno da dalje podstiče natalitet u našoj zemlji, i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbiji.

"Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta", rekao je Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading