BEZOBRAZLUK SA LIMUNDA Korisnici ogorčeni poskupljenjem usluga sajtova za prodaju i kupovinu robe i usluga
Shutterstock/Tero Vesalainen

Popularni internet-servisi preko kojih se kupuju i prodaju razne stvari i nude usluge znatno su povećali svoje provizije. Ne bi to bilo ništa čudno, da oni te provizije ne naplaćuju u fiksnom procentu u odnosu na cenu onoga što se prodaje, što znači da bi ionako zarađivali više ako roba koja se nudi poskupljuje. 

Da pojednostavimo, ako preko Limunda ili Kupinda nešto prodate za 1.000 dinara, platićete, na primer, 90 dinara kao proviziju, a donedavno je to bilo 80.

Ako taj proizvod postigne bolju cenu, recimo 2.000 dinara, platićete 180 dinara. Dakle, što je roba skuplja, Limundo i Kupindo će bolje proći. Na sve to, oni su, međutim, podigli procenat provizije koju uzimaju. Što bi se reklo, hteli su (i dobili) i jare i pare.

„Zdravo, od 10. 2. 2022. na Limundu i Kupindu će se promeniti visina provizije za prodaju predmeta za po jedan procentualni poen. Ovo će nam omogućiti da intenzivnije radimo na unapređenju Limunda i Kupinda, na zadovoljstvo svih nas“, glasi poruka koju su korisnici dobili.

Promena cenovnika

Kako kaže Beograđanka Ana Đedović, koja često koristi usluge Limunda i Kupinda, ovo je pravi bezobrazluk.

- Ne znam tačno kakvo je to zadovoljstvo svih nas koji ćemo im plaćati veći procenat. Okej, hteli su da poskupe i poskupeli su, ali nema zaista nikakve potrebe da nas prave budalama - ogorčena je Ana.

Umesto da izađu u susret svojim korisnicima u situaciji kada kriza s koronom ugrožava poslovanje, a konkurencija je sve jača, vlasnici ovih brendova su se odlučili na najmanje popularnu meru - poskupljenje usluga. U prevodu, nećete dobiti ništa više, ali ćete postojeće platiti više.

Razlika između sniženja i rasprodaje - Alo.rs

Kompanija „Limundograd“, koja je vlasnik oba brenda, saopštila je da se cenovnik periodično menja u skladu s promenama na tržištu, kao i s potrebama i planovima kompanije.

- U prethodnoj promeni cenovnika iz 2018. potpuno ukinuli smo proviziju za postavljanje aukcija na Limundo, a sada smo proviziju za završetak, koja se obračunava samo u slučaju da se predmet uspešno proda, povećali za jedan procentualni poen. U poslednje vreme smo uveli mnoge novine, sredinom prošle godine smo lansirali potpuno novi Limundo sajt s mnogo novih funkcionalnosti, a prethodne nedelje i opciju „ponudi manje“, pomoću koje kupci na svakom predmetu koji nije postavljen kao aukcija mogu prodavcu ponuditi manji iznos od trenutne ponude, nešto kao kontraaukcija - objavila je ova kompanija u odgovoru na medijske upite.

Oni su takođe naveli da njihovo poslovanje zahteva velika ulaganja u infrastrukturu i održavanje.

Nemaju obavezu

Govoreći o ovom poskupljenju, Petar Bogosavljević iz Saveza potrošača Srbije konstatovao je da je jedina obaveza kompanije koja drži Limundo i Kupindo bila da upozna one koji preko njih prodaju robu i nude usluge koliki će procenat naplaćivati.

- Na osnovu sistema slobodnog formiranja cena na tržištu, oni imaju pravo da podignu svoju proviziju i cene bez obaveze da bilo kome, pa i svojim korisnicima, objašnjavaju razloge za to. Što se tiče korisnika usluga s kojima imaju sklopljen ugovor, u obavezi su da ih o korekciji provizije obaveste mesec dana unapred. Kada su u pitanju sami korisnici njihovih usluga, oni tu nemaju previše izbora. Mogu ili da nastave da se oglašavaju preko njih uz nove uslove ili da jednostavno pređu kod drugog oglašivača koji nudi povoljnije uslove - rekao je Bogosavljević.

Procenat koji naplaćuju

Aukcije

- početna cena 10-99 dinara, 5,5% na krajnju cenu (bilo 4,5%) 

- početna cena 100 dinara i više, 7,5% na krajnju cenu (bilo 6,5%)

predmeti postavljeni po fiksnoj ceni

- do 30 dana poskupelo sa 7% na 8%

- 31-60 dana sa 7,5% na 8,5%

- 61-90 dana sa 8% na 9%

- 91 i više dana sa 8,5% na 9,5%

SVE ŠTO VAS ZANIMA O KREDITIMA Za šta se najčešće uzimaju i zašto je dozvoljeni minus ZAMKA - Alo.rs

Milan (33): Neću više preko njih

Čitaoci koji su se javili našoj redakciji ogorčeni zbog poskupljenja usluga za prodaju preko Limunda i Kupinda kažu da će prestati da koriste njihove usluge.

- Ne pada mi više na pamet da bilo šta oglasim preko njih. Ionako nisam bio zadovoljan, lakše i brže sam neke stvari prodavao na drugi način i preko drugih sajtova. A oni neka vide šta će - prokomentarisao je Milan (34), jedan od onih koji su nam se javili.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Zoran

03.02.2022 10:15

Odavno sam presao na kupujem prodajem. Toliko.

Fuj

03.02.2022 10:31

Ja sam napustio limundo davno, jer u gladi za novcom su davali podršku prevarantima i lopovima. Kada bi ste se žalili da ste na bilo koji način prevareni ili ako bi ste dokazali da se prodavac bavi prevarom, limundo bi to ignorisao. Pošto nemaju materijalne koristi od kupaca, na svaki način se stavljaju u zaštitu prodavaca, makar se bavili kriminalom, jer od njih imaju proviziju. Lično sam, više puta prijavljivao administratorima, određena lica i za koje sam iznosio dokaze, koje sam objavljivao na Youtube, ali su oni to ignorisali. Mislim da je vreme da država uzme stvar u svoje ruke!

mile

03.02.2022 13:03

A zar niste vi taze poskupeli za 33%, kako biste uporedili ove dve situacije?

Žarko

03.02.2022 13:09

Čekaj čekaj, zar niste i vi poskupeli za 10 dinara. Šta je to?

Limundo korisnik vec 10 god

03.02.2022 15:40

Brod zvani Limundo poceo je da tone ,jos od prosle godine. Prvo su na silu i na negodovanje claniva uveli Novi Limundo ( novi izgled sajta), a onda sada i uvecanje Cena svojih provizija. Odavno su postali nezasiti. Zato u vecini slucajeva i kupujem i prodajem na istoimenom sajtu.. Odavno su i bili zreli za promenu.. Znate kako kazu :" gladna usta možeš nahraniti ali gladne oči nikad"!

Andjelko Stojsin

26.03.2022 05:46

Jesu prevelike provizije 9% je mnogo, realno bi bilo 3%. Zato napravite naloge na drugim oglasnim sajtovima sa istim korisničkim imenom da vas kupci koji posete Limundo ili Kupindo mogu lako naći i prodajte bez provizije.