SRBIJA SE DRŽI Cene skaču i ovde, ali ni izbliza koliko drugde: Skuplja hrana trese planetu!
Alo

Korona plus drastičan skok cena nafte, gasa i struje jednako skuplja hrana. Ova formula trenutno trese celu planetu. Delimično, naravno, i Srbiju, ali mi, srećom, mnogo manje ovo osećamo nego žitelji mnogih drugih zemalja.  

Da krenemo, ipak, od Srbije. Naša vlada je, kao na primer i vlada Mađarske, zamrzla cene najosnovnijih životnih namirnica (hleb, šećer, brašno, ulje, svinjski but, mleko). To je urađeno pred Novu godinu, na dva meseca, osim za hleb na šest meseci. Prema saznanjima Alo!, važenje uredbe koja je to regulisala biće produženo najmanje na još dva meseca, po potrebi i duže.

Zamrznute cene u Srbiji

- Hleb

- Brašno

- Šećer

- Mleko

- Ulje

- Svinjski but

ROBNE REZERVE

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Vlada ima još alata kojima može, ako bude potrebno, da interveniše i zaštiti potrošače. Pomenuo je i robne rezerve, o kojima često govori i predsednik Vučić. Predsednik Srbije, naime, insistira da rezerve budu dupke pune.

SRBIJA SE DRŽI Cene skaču i ovde, ali ni izbliza koliko drugde: Skuplja hrana trese planetu!

Alo

 

- Država mora da bude spremna da svojim građanima obezbedi sve, a rezerve su posebno važne u aktuelnoj situaciji u svetu. U državnim rezervama trenutno ima dovoljno merkantilne pšenice, kukuruza, treba još nabaviti belog oljuštenog pirinča, šećera, soli i ribljih konzervi. Država je uspela da zaustavi rast cena osnovnih namirnica, a to je moguće samo ako imate dobre finansije - precizirao je Vučić.

S druge strane, žitelji mnogih drugih zemalja trljaju oči u neverici kada uđu u prodavnicu. Tako smo dočekali da se u jednoj američkoj ekonomskoj analizi pominje jugoslovenska inflacija iz devedesetih godina kao upozorenje šta bi moglo da snađe SAD. Dobro, možda ne baš sa 10 dodatih nula na dolarskoj novčanici kao što je bilo na dinaru u Slobino vreme, ali za Amerikance koji maltene i ne znaju šta je velika inflacija svaki procenat poskupljenja hrane je priličan šok.

I u Nemačkoj cene rastu, kako piše recimo „Dojče vele“, kao što nisu u prethodne tri decenije.

- Vetar u leđa jakoj inflaciji daje skok cena energenata, ali to nije jedino. Stručnjaci pominju i podizanje PDV za neke proizvode, kao i zastoj u globalnoj isporuci robe, te gužvu koja nastaje u lukama zbog pandemije korone - navodi analitičar „Dojče velea“.

DUGAČAK SPISAK

A na pitanje šta je u svetu od hrane poskupelo, najtačniji odgovor bi bio: Sve! I zaista, spisak je dugačak: žitarice, voće, povrće, meso, riba, mlečni proizvodi, konzervirana hrana, čokolade, sve vrste ulja...

Konačno, dokad će hrana u svetu poskupljivati, pitanje je od milion dolara. Malo je onih koji se usuđuju bilo šta da prognoziraju kada se zna kolike su globalne tenzije (Rusija - Ukrajina - NATO, Bliski istok...). Procena FAO (agencija UN za hranu i poljoprivrede) jeste da čak i u slučaju brzog okončanja pandemije cene neće bitnije opasti pre sredine sledeće godine. Nije utešno, ali je realno.

Kina pokupovala sve zalihe

Jedan od faktora zbog kojih poskupljuje hrana u svetu je svakako nezajažljivo kinesko tržište. Objašnjenje je jednostavno, mada pomalo bizarno: Kinezi generalno žive bolje nego ranije i jedu mnogo više mesa nego pre. To je dovelo do ekspanzije uzgajanja svinja, a te svinje hrane se, između ostalog, kukuruzom. To je toliko podiglo potražnju za ovom namirnicom, da Kina već mesecima otkupljuje ogroman deo svetske proizvodnje kukuruza.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading