"RUŠI PLOČU, VADI KOVČEG I RADI ŠTA HOĆEŠ" Srbi prodaju grobna mesta od 1.000 evra pa naviše, zakon zaobilaze na različite načine, a od svega napravili unosan biznis
Alo!/Vladimir Marković

 

Mada je do pre 10 godina ovo bila nezamisliva pojava, danas je postala uobičajena, pa tako onaj ko želi da kupi mesto, može da bira i večnu lokaciju po želji - blizu crkve, klupe, glavnog puta ili kod Aleje velikana.

Takođe, postoje slučajevi gde se prodaje grobnica sa više mesta za sahranjivanje, pa se tako oglašava samo pola grobnice, odnosno dva, tri mesta, jer je toliko dobio jedan od naslednika, a ostatak mesta može biti i popunjen.

Alo!/Vladimir Marković

 

 

Cena grobnog mesta

Cene se kreću od nešto manje od 1.000 evra do čak 55.000 evra, u izuzetnim slučajevima.

Kako za "Alo!" kaže jedan prodavac parcele iz Srbije koji je odabrao da ostane anoniman (ime i prezime poznati redakciji), on je nasleđeno grobno mesto uspeo da proda za 55.000 evra.

"Imao sam to mesto nasleđeno od roditelja, oni su se sahranili u selu. Porodična grobnica je u pitanju. Čekao sam neko vreme dok nije stigla prava ponuda, a onda sam taj novac uložio u privatan biznis kod nas."

Upitan da li zna da takve prodaje nisu po zakonu, prodavac odgovara potvrdno.

"Znam da je takav zakon i jasno mi je da se u nekim slučajevima tako krši svetinja."

Probuđene radoznalosti, pozvali smo i brojeve telefona sa nekih od ovih oglasa i raspitali se za uslove prodaje. Većina prodavaca bila je svesna da se ovakvi ugovori sklapaju van zakonskih okvira, i da se pod pretenzijom ustupanja ili zaveštanja može zaobići ovo pravilo. Ipak, bilo je i onih koji su nas ubeđivali da je sve "100 posto u redu, odobreno".

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

 

 

Centralno groblje Beograd

Starija gospođa iz unutrašnjosti Srbije, koja prodaje mesto na Centralnom groblju na Voždovcu, podrobno je opisala istoriju vlasništva parcele, i bez preterivanja 10 puta nam objasnila da nije u pitanju prevara.

Kako kaže, samo treba da se ugovor o zaveštanju overi kod notara, i "naše" novo grobno mesto niko neće dirati. Cena - 3.500 evra.

Novo groblje

Na Novom groblju su, zbog popularnosti, cene nešto više. Ponuđeno nam je grobno mesto žive (!) osobe, koja bi navodno prenela vlasništvo na nas, uz obaveznog notara, za svega 5.000 evra i garantovano nam je da niko ne bi dirao parcelu, iako po zakonu i dalje pripada osobi kojoj pripada i sada.

Kod Aleje velikana, u neposrednoj blizini kako nam je rečeno od strane jednog oglašivača, parcela može koštati i 15.000 evra. U pitanju je prestiž, na kraju krajeva, pa čak i kada se nelegalno prodaje komad zemlje koji vam u svakom trenutku može biti oduzet.

Cene u unutrašnjosti Srbije

Unutrašnjost Srbije nudi izvesne pogodnosti, a pored niže cene u odnosu na beogradska groblja, to može biti i komfor.

Na Starom groblju kod Gornjeg Milanovca, porodična grobnica, nova-novcata, "ide" za 4.000 evra, fiksno. Grobnica je ozidana, ima mermer i izolaciju, a kako navodi vlasnik, sve je legitimno i on je dobio dozvolu od "komunalnog" u ovom gradu da proda grobno mesto.

Nismo bili sigurni na koje "komunalno" misli, ali postoji izvesna doza sumnje da ova dozvola nije legitimna, niti da uopšte postoji.

Naravno, čak i u Beogradu, na Novom groblju, na lepom mestu se može naći i pristupačna parcela, za svega 950 evra. Prodavac je bio otvoren u vezi sa (ne)legalnošću dogovora, a kao razlog niske cene naveo je hitnost.

Što se tiče detalja primopredaje grobnog mesta, prodavci su mahom spremni na sve. Možemo, rečeno nam je, srušiti staru ploču, dati da se "prebace" osobe koje su trenutno sahranjene, možemo postati i posthumni deo nečije porodične grobnice, jer kako kažu, "ima još 5-6 mesta".

ŠTA KAŽE ZAKON?

Kako je za "Politiku" ranije objasnio Miodrag Zlatković, sudija Osnovnog suda UR u penziji iz Šapca, prodaja grobnih mesta je nedvosmisleno nezakonita.

"Naše pozitivno pravo – Zakon o sahranjivanju i grobljima (Sl. gl. RS 101/05), u članu 16 propisao je da svako naseljeno mesto po pravilu ima groblje, a izuzetno, mogu se odrediti i posebna groblja, čije se uređenje, održavanje i korišćenje reguliše posebnim propisima (groblja boraca NOR-a i sl.).

A u članu 17. propisano je da organizacija koja vrši poslove pogrebne delatnosti, uređivanja i održavanja groblja, ili mesna zajednica kojoj je povereno vršenje tih poslova, daje na korišćenje grobna mesta (parcele) pod uslovima i na način utvrđen odlukom skupštine opštine. Grobno mesto koje je dato na korišćenje ne može se staviti u promet.

Zbog toga notari ne bi sastavili, overili i uknjižili u katastar nepokretnosti takav ugovor. On je i nemoralan, jer ignoriše pijetet prema umrlima, pa je i iz ovog razloga apsolutno ništav pravni posao koji ne bi proizveo pravno dejstvo i kad bi ga ugovarači sami napisali.

Ne bi mogli da ga uknjiže u katastar nepokretnosti bez overe notara, a svojina na njoj stiče se danom uknjižbe. Kod eventualnog kršenja ovih odredbi, opštinski i gradski pravobranioci pobijali bi nezakonite ugovore pred sudom", rekao je Zlatković.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Zole

21.01.2022 14:45

Kad običan čovek prodaje nasleđenu grobnicu to nije po zakonu a kad crkva na istom tom groblju prodaje nekom tajkunu to je ok, Eto ja imam nasleđenu grobnicu od 9 mesta da vidim ko mi može zabraniti da je prodam i dobro zaradom. Inače moji roditelji su u nju uložili oko 5000 hiljada eura prije 15 god.