NOVE OSNOVICE OSIGURANJA Za samostalnu uplatu doprinosa za PIO osnovice veće za 8,72 posto
Shutterstock/Maja Marjanovic

One su za 8,72 odsto veće u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja je 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što sada iznosi 30.880 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 441.140 dinara.


Iz Fonda pojašnjavaju da budući da se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje plaćaju po stopi od 25 odsto, to znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.720 do 110.285 dinara.

Ove osnovice osiguranja i doprinosa važiće za celu 2022. godinu, a građani se nezavisno od svoje stručne spreme, mogu opredeliti za jednu od 13 osnovica, čiji iznosi su objavljeni na sajtu Fonda PIO.

Iz Fonda podsećaju građane koji sami uplaćuju za svoje penzije da je rok za uplatu 15. u mesecu za prethodni mesec, te da se jednom izabrana osnovica može promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev.

Građani koji više ne žele da samostalno uplaćuju doprinose dužni su da podnesu zahtev za prestanak uplate, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Spomenka

04.01.2022 16:14

Ne razumem ovaj snimak.Zar ne bi trebao onaj ko je ovo snimao da odmah obavesti policiju a ne da snima?