DETALJI O RODITELJSKOM DODATKU OD 300.000 DINARA Evo ko sve može da dobije novac i od čega zavisi
Alo/ Ilustracija

Roditeljski dodatak od 1. januara biće povećan na 300.000 dinara, sa 100.000, koliko je iznosio, izjavio je danas u Skupštini Srbije ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović.

Ovo povećanje omogućeno je izmenama dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koje su se danas našle na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.

Ministar je naveo da povećanje roditeljskog dodatka značajno kompenzuje inicijalne troškove koje porodica ima u trenutku rađanja novog člana.

Novo pravo je i pravo na početna sredstva za izgradnju i učešće u kupovini porodične stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

-Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji Srbije”, rekao je Dmitrović poslanicima.

On je naveo da pravo može da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je drzavljanin Srbije.

U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta, dodao je Dmitrović.

Naveo je i da će zaposlene žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu flksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji od 1. januara moći da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini od pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.

Dmitrović je kazao da su izmene i dopune zakona, odnosno mere nešto što je Srbija čekala kako bi se poboljšala demografska slika.

Kada je reč o trendovima, Dmitrović je upozorio da će krajem ove godine rezultat biti veoma loš u odnosu na pre dve godine, kada je razlika između umrlih i rođenih bila 37.000, dok će sada to biti više od 70.000.

“Zakon predstvalja opredeljenje države u oblasti socijalne politike, a uključujući demografske potrebe i važan je instrument populacione politike”, naveo je Dmitrović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading