USKORO SE SVE MENJA Počinju da važe novi uslovi za sticanje penzije!
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

Od 1. januara 2022. godine važiće novi uslovi za odlazak u penziju. Izmene će se odnositi na žene, ali će uslovi za redovno penzionisanje muškaraca ostati isti kao do sada.

Od naredne godine, za žene će važiti nešto drugačiji uslovi za odlazak u penziju. Naime, umesto do 2021. godine, žene su odlazile u redovnu penziju ukoliko su navršile 63 godine i četiri meseca života i minimum 15 godina radnog staža.

Za muškarce uslovi za starosnu penziju ostaju isti, odnosno 65 godina života i 15 godina radnog staža, navodi PIO Fond. Na priloženim fotografijama iz PIO fonda uočljivo je da će se svake godine sve kasnije odlaziti u penziju.

Slika ekrana/Pio.rs

 

U novoj godini očekuju nas i promene vezane za prevremenu penziju. Kada se radi o prevremenoj penziji, granica se pomera i za muškarce i za žene od 2022. godine. Tako će muškarci od 1. januara naredne godine ići sa 40 godina radnog staža i najmanje 59 godina i šest meseci života, za razliku od dosadašnjih 59 godina života i 40 godina staža.

Što se tiče žena, uslovi za prevremenu penziju od naredne godine biće najmanje 59 godina starosti i 39 godina i osam meseci radnog staža, umesto ovogodišnjih 58 godina i četiri meseca starosti i 39 godina i četiri meseca staža.

Bez obzira na starost, muškarci i žene mogu da se redovno penzionišu sa 45 godina plaćenog radnog staža, bez obzira na godine starosti.

Komentari (0)

Loading