MINISTAR MALI U JUTARNJEM IZNENADIO GLEDAOCE Ovo se nikada dosad nije desilo!
Printscreen

"U dan, u dinar, obezbeđujući sve što treba u borbi protiv kovida. Investicije nam idu, podizanje plata i penzija... Pokrenuli smo izgradnju metroa. Uprkos krizi, pokazali smo da odgovornom politikom možemo da se suočimo sa ekonomskom krizom", naveo je ministar Mali.

Naša zemlja, uz to, godinu završava i sa prosečnom platom koja će, kako je najavio, u decembru iznositi oko 610 evra.

Mali je rekao da će, ako se kumulativno posmatraju poslednje dve godine i prošlogodišnja stopa rasta od minus 0,9 odsto, Srbija biti prva ili druga u Evropi po stopi rasta u ekonomiji.

''Efekat svih reformi koje smo realizovali u proteklom vremenu i programa koje smo primenili, je da Srbija ostvaruje najvišu stopu rasta ekonomije u Evropi, a to se nikada nije desilo'', rekao je Mali za TV Pink.

Naglasio je da će deficit biti manji od planiranog, a udeo javnog duga u BDP-u biće oko 57,3 odsto što je, kako kaže, mnogo ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

Dodao je da je priliv direktnih stranih investicija u Srbiji 3,1 milijardu evra zaključno sa oktobrom, a da je stopa nezaposlenosti 10,4 odsto, to jest na nivou iz 2019.godine.

''Ako posmatramo svaki parametar, ekonomska situacija je izuzetno dobra, a pre dve nedelje podignut je kreditni rejting Srbije od strane agencije S&P što je prvi put u istoriji'', rekao je Mali.

Sumirajući godinu, naveo je da je Skupština Srbije usvojila 64 zakona koje je predložilo Ministarstvo finansija, a da je juče usvojen novi Zakon o tržistu kapitala koji je, kako kaže, usklađen sa evropskim direktivama.

''Ono što je privredi potrebno da ne zavisi samo od bankarskih kredita, nego da ima od tokena i raznih druigih instrimenata da se finansira i nabavlja opremu. Idemo u korak sa svetom, taj zakon treba da doprinese još jačem i bržem rastu ekonomije'', rekao je Mali.

Naveo je da je izmenjen Zakon o e-fakturama i da će od 1. maja biti implementiran novi sistem fiskalizacije, kao i da se do sada prijavilo više od 70.000 privrednih subjekata za e-fiskalizaciju.

Kako je rekao, više od 50.000 privrednih subjekata prijavilo se za subvencije i podsetio da država isplaćuje 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, a da je rok za prijavu subvencije do 31.januara 2022.godine.

Kada je reč o e-fakturama, napomenuo je da je pomeren rok za javni sektor da od 1.maja primenjuje novi sistem, dok će, kako kaže, do kraja sledeće godine svi u privatnom sektoru, koji su PDV obveznici, biti u obavezi da uvedu sistem e-faktura.

''To je najvažniji zahtev privrede da im se PDV vraća odmah, kad se ulazna i izlazna faktura poklope poreska uprava isti dan vraća PDV. Radimo sve da učinimo poslovno okruženje atrakitvnijim i konkuretnijim'', rekao je Mali.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading