SINIŠA MALI ODGOVORIO ŠOŠKIĆU Maliciozne izjave uz patronat Dragana Đilasa
Printskrin

Mali je naglasio da Šoškić poturanjem neistina pokušava da obezvredi ozbiljne uspehe koje Srbija postiže, ali da ni to, niti pominjanje lažnih afera, ne može skrenuti pažnju sa činjenica i dobrih rezultata.

„Laži i obmane odavno su postali začin onih koji bi ponovo da se uvale u fotelje. Građani nemaju kratko pamćenje i dobro se sećaju zaostavštine i Šoškića i Dragana Đilasa, čija se politika svodi na punjenje džepova, zbog čega će već za nekoliko meseci svatiti svoju tužnu realnost, zaglibljeni i zaboravljeni u političkoj prošlosti. I dok građani redom govore – ne ponovilo se, čitajući najnovije pisanije još jednog u nizu „stručnjaka“ za  propast, teško je ne prisetiti se tužnih godina, još tužnijih bilansa naše izmučene zemlje, koju su opustošili, zbog čega je bilo neophodna teška fiskalna konsolidacija. I bez obzira što se Šoškić hvali inflacijom u njegovo vreme, ne mogu da se ne setim da je inflacija 2010. iznosila 6,5 odsto, sledeće 2011. dvocifrenih 11 procenata, a zatim 2012. godine 7,8 odsto. Tada nije postojala kriza poput ove sa kojom se suočavamo danas, a koja je izazvana pandemijom virusa korona, niti je bilo globalnih potresa koji mogu da izazovu takve poremećaje. Toliko o Šoškićevom ispunjenju inflacionih ciljeva“, rekao je Mali.

On je podsetio i da su građani nikad teže živeli u njihovo vreme, s obzirom na to da je vrednost dinara vrtoglavo padala.

„Tako pamtimo da je kurs evra bio 81 dinar, a da se zahvaljujući maestralim upravljanjem nekadašnjeg guvernera popeo na čak 113,13 dinara. Koliko je to bilo maestralno, najbolje znaju građani, jer im je to dodatno urušilo životni standard. Ne zaboravlja se ni zatvaranje fabrika, da je na stotine hiljada ljudi gubilo svoja radna mesta, pa ste tako ostvarili i rekordnu nezaposlenost 2012. godine od čak 25,9 odsto. Prošle, 2020. godine, u jeku krize, nezaposlenost u Srbiji je bila 9 procenata. Takođe, niste mogli da se pohvalite ni sa privrednim rastom, koji je te iste godine plivao u minusu od 0,7 odsto. Danas, uprkos potresima, Srbija ostvaruje najbolje rezultate po pitanju privrednog rasta, a na kraju godine imaćemo rast od 7,4 ili 7,5 odsto.  Sledeće godine očekujemo da ćemo imati rast od 4,5 do 5 procenata. Takođe, u odnosu na Šoškićevo vreme, apsolutni iznos BDP-a gotovo je dupliran“; napomenuo je Mali.

Ministar je naveo i da je u vreme Šoškića bilo nezamislivo čak i samo razmišljanje o prosperitetu, jer je glavna briga bila kako preživeti mesec.

On se osvrnuo i na Šoškićevo, kako je objasnio, otužno pominjanje napretka po pitanju kreditnog rejtinga u njegovo vreme, i napomenuo da se danas govori ne samo o napretku, već da je naša zemlja na korak od dobijanja investicionog rejtinga, što je ne tako davno, kada su oni vladali, bilo apsolutno nezamislivo.

„Tako smo nedavno, zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu, dobili povećanje kreditnog rejtinga od agencije Standard and Poor’s, uz procenu da će se u narednih godinu dana stvoriti objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga na investicioni nivo. To u vreme vladavine tog interesno-poslovnog konzorcijuma nije bilo zamislivo, jer tada niti je bilo odgovorne, niti je bilo domaćinske ekonomske politike, koja se danas vodi“, rekao je Mali i dodao da se na kraju godine očekuje da će javni dug biti 58,2 odsto BDP-a.

Ministar je rekao da se nastavljaju sveobuhvatne reforme i ogromna ulaganja države kako bi se za što kraće vreme još više podigao standard građana, i kako bi Srbija postala još lepše i bolje mesto za život.

On je poručio Šoškiću da je otvoren za konstruktivne predloge, ali ne i za brlog izgovorenog, te da se nada da će nekadašnji guverner pre sledećeg javnog nastupa dobro izučiti materiju o kojoj govori.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading