STIŽE NOVAC OD DRŽAVE Završen konkurs za zadruge- dodeljuje se pola milijardi dinara, a ni ove grupe građana neće ostati praznih novčanika
Tanjug

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za zadruge je završen, a sredstva je dosad dobilo 57 zadruga, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Potpuni spisak zadruga kojima su sredstva odobrena biće objavljen, kaže ministar, naredne nedelje, a reč je sredstvima u ukupnom iznosu od pola milijardi dinara.

- Stare zadruge dobijaju 15 miliona, a nove 7,5 miliona dinara. Konkurisalo je više od 300 zadruga, među kojima su i dve zadruge sa Kosova i Metohije. Sredstva stižu u narednom periodu, a to je novac za povrtnjake, voćnjake, mehanizaciju... – kaže ministar.

Dodaje da se radi i na novom programu.

- Pripremamo i formiramo radnu grupu za novi program, startujemo već od januara meseca, sredstva iz budžeta su odvojena i nastavljamo da razvijamo zadruge – naglašava KrkobabiĆ.

Krkobabić ističe da je do sada formirano 988 novih zadruga, a da se godišnje gasilo 100 zadruga.

MINI BUSEVI ZA SELA

Dodaje da će ove nedelje komisija definisati obezbeđivanje mini buseva.

- Ideja je da obezbedimo mini buseve, vozila sa 21 sedištem. Lokalne samouprave su konkurisale, pokazale su veliko interesovanje, a iznos ukupnih sredstava je 120 miliona – kaže ministar.

Objašnjava da je na lokalnim samoupravama da obezbede vozača, registraciju i gorivo.

- Onda taj mini bus ide od sela do sela i vozi, što je najvažnije, besplatno ljude - kaže Krkobabić. Prve autobuse, dodaje, očekuje u februaru-martu naredne godine.

SOCIJALNE GARANTOVANE PENZIJE

Kada je reč o socijalnim penzijama, Krkobabić kaže da je u Kremnima razgovarao sa ženama, posebno onim starijim, kojima ovaj vid podrške puno znači.

- One nisu imale šansu da budu formalno zaposlene, nemaju penzije, nemaju nikakva primanja, i one mogu s pravom da očekuju od države garantovanu socijalnu penziju kada napune 65 godina - kaže Krkobabić. 

Dodaje da će se za ovo boriti i da je jasna potreba da se ovim ženama pomogne.

- Treba prvo videti kako stoje stvari u budžetu, ali ako smo stvarno opredeljeni, znamo da je valjana stvar da im mesečno stiže 100 evra, onda će se naći sredstva - kaže Krkobabić. 

ZAVRŠEN KONKURS ZA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA KUPOVINU SEOSKIH KUĆA

Kada je reč o javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, Krkobabić kaže da je interesovanje veliko, a da je samo tokom jučerašnjeg dana stiglo 100 zahteva.

 Konkurs je bio otvoren do 1. novembra, samo što su neki zahtevi stigli sa zakašnjenjem zbog problema u transportu. Više od 900 zahteva nam je ukupno stiglo i nastavićemo sa ovom akcijom – rekao je Krkobabić.

Ovu inicijativu, inače, pohlvalila je juče i premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavljajući rezultate rada Vlade.

- Mnogo smo uradili za mlade na selu i konačno smo pokrenuli projekat da dajemo kuće i stanove za mlade koji hoće da se vrate na selo. Urađeno je mnogo i za podršku poljoprivrednicima - kazala je premijerka.

Ministar Krkobabić je rekao da su motivi za dobijanje kuće, prvenstveno osamostaljivanje.

- Imamo petnaest mladih žena koje su konkurisale, dobile kuću, i koje planiraju da se bave poljoprivredom – kaže Krkobabić.

Govoreći o garantnom fondu za poljoprivredne proizvode, Krkobabić objašnjava da je poenta: unapred definisana cena osnovnih proizvida (mleka, mesa).

- Ako je cena koja se utvrdi za narednu godinu manja od one koju proizvođači očekuju, država iz tog fonda nadaknađuje razliku – objašnjava ministar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading