SPREMAN PREDLOG BUDŽETA ZA 2022. GODINU Evo kakvi su finansijski planovi države
Tanjug

U sredu će biti pred Vladom, a do kraja novembra pred poslanicima. Ministar finasija za RTS kaže da je novi budžet razvojni, projektovan na planiranom rastu BDP-a od 4,5 odsto u idućoj gdini, i deficitu od tri procenta.

Plan je da državna kasa dogodine prihoduje 1.516,8 milijardi dinara, dok će za rashode biti potrebno 1.717 milijardi. U tim rashodima su i sve povišice predviđene od januara - penzija, shodno švajcarskoj formuli za 5,5 odsto, plata u javnom sektoru od sedam do osam procenata, i minimalne cene rada za 9,4 odsto. Kroj budžeta odredili su privredni rezultati.

- Tako da je budžet za 2022. godinu upravo usmeren ka tome da nastavimo da rastemo. Nama je projektovana stopa rasta 4,5 odsto, dakle na ovih sedam odsto koje očekujemo do kraja ove godine, ogroman skok i ogroman rast napred - navodi ministar finansija Siniša Mali.

Predviđeno je i do sada najveće izdvajanje za kapitale investicije od 487 milijardi dinara, što predstavlja 7,3 odsto BDP-a. Uz takavu raspodelu izazov je bio obuzdati planirani manjak u budžetu.

- U dogovoru sa MMF-om, mi planiramo da u 2022. godini smanjimo deficit u koji smo ušli pre svega zbog borbe sa koronavirusom koja je zaista skupa, ne samo kroz podršku zdravstvenim radnicima već kroz izgradnju novih bolnica i kroz kupovinu medicinske opreme i kroz direktnu podršku koja je sad prešla devet milijrdi evra - ističe predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ministar finansija kaže da je planiran deficit od tri odsto, kao i dalje smanjenje javnog duga u BDP-u.

- Dakle, mi smo do kraja ove godine imali udeo javnog duga 58,2 odsto, naredne godine planiramo 55,5 odsto, što dovoljno govori o odgovornosti naše ekonomske politike - dodaje Mali.

Nezavisno od toga da li će Predlog budžeta na Vladi ili u Skupštini pretrpeti neke korekcije, već sada je izvesno da će u odnosu na ovu godinu, najveći rast u dobijanju sredstava imati ministarstva prosvete, životne sredine i sabraćaja i infrastruture.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading