MESEČNA ZARADA I DO 2.500 EVRA Počeo juriš na dobro plaćen posao
Printscreen

 

Mesečno mogu da zarade i do 2.500 evra u proseku, nedeljno imaju dva slobodna dana, a zbog poreza, najbolje prolaze vozači koji su u Nemačku otišli sa porodicom.

Godinama unazad zvanični podaci sa biroa govorili su da Nemci traže naše vozače, medicinsko osoblje i sezonce u poljoprivredi. Vozači su pritom uvek nekako uvek lakše dolazili do posla, a plate i uslove koje su ugovarali u Nemačkoj, bile su i daleko veće od onih koji tamo zarađuju ugostiteljski radnici i zaposleni u zdravstvu. Plate vozača najčešće su bile u rangu zarada koje su u Nemačkoj naši ljudi dobijali za rad u građevinarstvu.

- U poslednjih nekoliko godina status vozača u Nemačkoj dosta se promenio. Plata je s godinama rasla, a s obzirom na veću tražnju za radnicima ovog profila. Danas našim vozačima u Nemačkoj plata ide od 2.000 evra za početnike, pa sve do i preko 2.500 evra mesečno. Često na platu ide i dodatak za stan ili hranu ukoliko se tako i dogovori sa poslodavcem - kaže Mile. S. koji je u Nemačku, u grad Ulm, otišao još 2003. i koji tamo sve vreme vozi kamion.

sagovornik dodaje ida vozači danas mnogo lakše mogu, i da odu, i da se zaposle u Nemačkoj.

MESEČNA ZARADA I DO 2.500 EVRA Počeo juriš na dobro plaćen posao

EPA/Zoltan Balogh

 

 

- Ranije je postajalo mnogo ograničenja. Jedno od najvećih je bilo to što vozači koji su dolazili iz Srbije, nisu mogli da rade svoj posao duže od 6 meseci bez ponovnog polaganja vozačkog ispita. A to je bio dugotrajan proces u toku koga ste bili primorani da tražite dodatni posao, ali i trošak od čak nekoliko hiljada evra. Danas srpska vozačka dozvola važi i u Nemačkoj - rekao je Mile.

Govoreći o tome koliko je ovaj posao naporan i koliko se radi, Mile kaže da on radi 5 dana nedeljno i da ima slobodan vikend.

- Na put se ide 3 puta nedeljno po 9 sati, i dva puta nedeljno po 7 sati. Dnevna vožnja izgleda tako da se vozi cetiri i po sata, sa pauzom od 45 minuta. S druge strane, vozači internacionalnog saobraćaja provedu više dana na putu, a često vikend provedu i u nekoj drugoj zemlji, ali njima je plata i veća - kaže sagovornik.

Kada govori o troškovima, naš sagovornik kaže da tu postoji razlika da li ste samac ili porodičan čovek, jer se u zavisnosti od toga značajno razlikuje i porez na platu .

- Najveći trošak je zakup stana koji ide od 350 do 400 evra mesečno. Ukoliko poslodavac nudi smeštaj taj iznos se odbija od plate. Oni koji dolaze porodično imaju pritom manji porez na platu. Samcima se, recimo, od plate koja je 2.300 bruto, odbije 800 evra poreza, a ako imate porodicu taj odbitak je 400 evra - kaže sagovornik.

Plate vozača kamiona u NEMAČKOJ (bruto/mesečno)

Meklenburg - Zapadna Pomeranija 2.742 evra

Hamburg 2.628 evra
Tiringija 2.620 evra
Baden-Vitenberg 2.600 evra
Šlezvig-Holštajn 2.586 evra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading