VELIKO POVEĆANJE PLATA Urađen preračun, ako imate platu 50.000 dinara, evo koliku povišicu možete da očekujete
Alo/Dejan Briza

 

Iako budžet za 2022. još nije skrojen, ako je suditi po najavi predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, dobri parametri privrednog rasta u drugom, ali i najave da se taj trend nastavio i u trećem tromesečju, stvorili su uslove za povećanje zarada u javnom sektoru od sedam do devet odsto.

Koliko će svako dobiti od ukupno 500.000 zaposelnih u javnom sektoru, znaće se u novembru kada će se doneti i konačana odluka o povećanju plata po sektorima. Ono što se sada zna, jeste da neće biti linearnog rasta već difirenciranog povećanja, što znači da će pojedini segmenti, poput zdravstva ali i bezbednosnih struktura, u ovoj preraspodeli dobiti više od ostalih. To praktično znači da bi njihovo uvećanje moglo da bude i duplo veće od 4,5 posto, koliko je projekcijom Fiskalne strategije za narednu godinu bilo predviđeno.

Primera radi ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi sa povećanjem od devet posto ona bila veća za 4.500 dinara. Ukoliko bi, pak, procenat uvećanja zarade bio sedam posto, njena primanja bi bila uvećana za 3.500 dinara.

Ipak, ovo su samo pretpostavke i treba sačekati sve pojedinosti projekcije od strane Ministarstva finansija odnosno njihov proračun koliko će svaki zaposleni u određenom sektoru dobiti uvećanu zaradu, koja bi onda završile u Nacrtu budžeta za narednu godinu, a koji bi do kraja novembra trebalo da bude “skrojen”.

Tada će biti izvesno ko je dobio najbolji “kroj” zarada ali ono što se sada već naslućuje, to je da će i u ovoj raspodeli najbolje proći zdravstveni radnici i zaposleni u sektoru bezbednosti.

Primeri uvećanja zarade u dinarima

Iznos zarade / uvećanje 7% /uvećanje 9%

50.000 dinara / 3.500 / 4.500
60.000 dinara /4.200 / 5.400
80.000 dinara /5.600/ 7.200
100.000 dinara 7.000/ 9.000

Za sada to gotovo izvesno, dok se za ostale sektore još rade preračuni.

VELIKO POVEĆANJE PLATA Urađen preračun, ako imate platu 50.000 dinara, evo koliku povišicu možete da očekujete

Foto: Shutterstock

 

 

- Malo je zemalja koje su u ovim teškim vremenima uspele da značajno uvećaju primanja ljudi u javnom sektoru. To se ne radi na osnovu nekih imaginarnih parametara već stvarnih rezultata. To se posebno odnosi na drugo tromesečje ove godine, kada je zabeležen privredni rast od neočekivanih 13,4 odsto. Neka sagledavanja i u trećem tromesečju pokazuju da će biti slični rezultati, zbog čega su i dati okvirn procenti za uvećanje zarada - navodi sagovornik.

Kako dodaje, analize se još rade u Ministarstvu finansija, a u novembru će se tačno znati ko će i za koliko imati veće plate u 2022. godini.

- Ono što je za sada gotovo izvesno, to je da će zdravstveni radnici ali i oni iz bezbednosnih struktura imati najveći procenat uvećanja zarada. Što se tiče republičke i lokalne administracije ona će najverovatnije dobiti najmanji procenat uvećanja - navodi naš sagovornik i dodaje:

- Zauzet je stav da povećanje plata neće ići linerano. Dakle, iako je predsednik najavio u kom rasponu će ići uvećanje zarada, još nije definisano koliko će ono biti po sektorima. Tačne procene će biti završene krajem oktobra ili početkom novembra i kao takve unete u budžet Republike Srbije za narednu godini - kaže izvor.

Ovakva najava obradovala je mnoge zaposlene u javnom sektoru a jedna od njih je i medicinska sestra I.O. koja je zaposlena u KCS.

- Medicinske sestre su i prošle i ove godine dobile najveći procenat uvećanja zarade. Dobro je što se najavljuje da će se taj trend nastaviti i u narednoj godini jer smo stvarno preopterećene zbog uslova koje je donela korona. Moja plata je oko 50.000 dinara pa ako se uveća za devet posto zarada će biti za 4.500 dinara veća, što za mene nije malo - navodi ova medicinska sestra.

VELIKO POVEĆANJE PLATA Urađen preračun, ako imate platu 50.000 dinara, evo koliku povišicu možete da očekujete

Alo/ Ilustracija

 

 

S druge strane, Fiskalni savet u mišljenju na nacrt fiskalne strategije za 2022. godinu sa projekcijama za 2023. i 2024. navodi da to uvećanje ne bi trebalo da bude veće od 4,5 posto.

- Strategijom je planirano da plate zaposlenih u opštoj državi u naredne tri godine rastu oko 4,5 odsto godišnje u proseku. Takvo kontrolisano povećanje zarada u javnom sektoru bilo bi osetno manje od njihovog uobičajenog rasta u prethodnim godinama. To bi onda, po plan iz Strategije, vodilo ka primetnom smanjenju budžetskih rashoda za plate zaposlenih u odnosu na BDP – s 10,4 odsto iz 2021. na 9,7 odsto u 2024. godini - kažu u Fiskalnom savetu.

U vremenu povećane neizvesnosti koje je sa sobom donela zdravstvena kriza, kako dodaju, promene makroekonomskih agregata znaju da budu nagle i teško predvidive kao što je ubrzanje globalne inflacije, pa je pravljenje makroekonomskih projekcija otežano.

Drugim rečima Fiskalni savetnije za odstupanje od definisanog povećanja zarada od 4,5 posto, koje su poslednjih godina kontinuirano rasle u javnom sektoru. Ove godine to je bilo na nivou od pet posto, prošle čak 10, s tim što su zdravstveni radnici u aprilu prošle godine imali vanredno uvećanje od 10 posto.

Sličan trend je bio i u 2019. godini kada su zarade u javnom sektoru rasle u rasponu od osam do 15 posto, koliko su dobile medicinske sestre i tehničari.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading