DRŽAVA DAJE POMOĆ Stiže novac za vaučere koji nisu iskorišćeni, ovo je procedura! Iskoristite svoje pravo
Foto: Shutterstock/Miljan Zivkovic

 Neki su zamenske vaučere iskoristili letos, ali čak 40 odsto, odnosno 25 miliona evra, i dalje je neiskorišćeno. Tim nesuđenim turistima novac bi trebalo da bude vraćen od januara neredne godine. Težak rok za agencije koje od inostranih partnera nisu uspele da povrate novac. Pomoć i ovog puta nudi država.

Aleksandar Seničić iz JUTA za RTS je rekao da od 1. januara 2022. godine kreće isplata novca građanima koji nisu iskoristili zamenska putovanja, da je procedura jednostavna, ali da su turističke agencije u nepovoljnoj finansijskoj situaciji.

Agencije će od Fonda za razvoj dobiti kredite da obeštete turiste. Zajam će dobijati na šest godina sa jedan odsto kamate, uz period mirovanja do dve godine. Svaki dinar kredita mora biti obrazložen.

Agencije će od Fonda za razvoj dobiti kredite da obeštete turiste. Zajam će dobijati na šest godina sa jedan odsto kamate, uz period mirovanja do dve godine. Svaki dinar kredita mora biti obrazložen.

"Pored svih ostalih dokumenata koji su standardni kada je reč o kreditima Fonda za razvoj, biće potrebni dokazi o uplaćenim aranžmanima građana na račun turističkih agencija i dokaz o plaćanju dobavljačima. Dakle, ključan će biti transfer novca, odnosno izvod iz bankarskog računa", kaže Renata Pindžo, pomoćnica ministarke turizma.

To je jedini način da turističke agencije nastave da rade, kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute i dodaje da veliki broj turističkih agencija nije napravio dovoljno posla da može iz svojih sredstava da izvrši povraćaj.

"Nije dovoljna jedna sezona da bi se taj novac zaradio", napominje Seničić.

Neki hotelijeri u inostranstvu su vratili agencijama deo novca. "Imamo i sada slučajeve da se vraća ostatak novca koji nije iskorišćen i još uvek se rade obračuni. Međutim, moram priznati da najveći broj partnera nema novac više, jer je on odavno potrošen", kaže Vladimir Vlaho.

Кredit Fonda za razvoj za mnoge agente je slamka spasa, ali ima i onih koji se plaše da li će moći da ga vrate ako pandemija potraje.

Кako ovog leta domaće agencije nisu organizovale putovanja za Španiju i Italiju, zamenski vaučeri su i dalje na čekanju.

"Oni isto tako kao i mi odlažu to vraćanje novca, koje su bili dužni isto kao i mi da početkom sledeće godine vratimo, tako da ja očekujem da ćemo od tih inopartnera u Italiji i Španiji i još nekim zemljama dobiti vaučere da iskoristimo u narednoj godini".

Država obećava agencijama da će im i sledeće godine subvencionisati polise osiguranja i bankarske garancije, koje u skladu sa zakonom moraju da poseduju.

Komentari (0)

Loading