DOBAR TREND Podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije: Nemačka broj jedan za uvoz i izvoz!
Alo

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,7 procenata i veća je nego u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,3 posto. 

Zvanični podaci pokazuju da je spoljnotrgovinska razmena bila najveća sa zemljama s kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a na članice Evropske unije otpada 61,9 odsto naše trgovine, govoreći zbirno o uvozu i izvozu.

Najveći pojedinačni spoljnotrgovinski partner bila je Nemačka, u koju smo tokom sedam meseci izvezli robu u vrednosti 1,49 milijardi evra, a uvezli za 2,07 milijardi. Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA (regionalna slobodna trgovina), s kojima imamo suficit od 1,19 milijardi evra. Izvoz u zemlje CEFTA iznosio je u posmatranom periodu 1,82 milijarde evra, a uvoz 626,1 milion evra. 

U odnosu na jun, julski izvoz je bio veći za 4,6 odsto, a uvoz za 1,3 procenta.

Kako ocenjuju ekonomski analitičari, Srbija je i ove godine zadržala pozitivne trendove u spoljnotrgovinskoj razmeni, s obzirom na to da izvoz raste bržim tempom nego uvoz. Posebno je u tom pogledu važan priliv direktnih stranih investicija, pošto većina pogona koje ovde otvaraju stranci spada u izvoznike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading