KUPITI ILI PRAVITI AJVAR? Domaćice suočene sa velikom dilemom: Paprena zimnica zbog poskupljenja paprike!
Alo

Ovog septembra domaćice su u velikoj dilemi: da li da kupe ili spremaju zimnicu? Kada se uporede cene gotovih proizvoda i sirovine potrebne za ajvar, pinđur, ljutiku, teško je reći šta je isplativije.

Cene paprika koje su odletele u nebo kažu da je kupovno isplativije, međutim, s druge strane, kvalitet i ukus su na strani tradicije, to jest pravljenja ajvara i ostalih specijaliteta od paprike. Da su mnogi ostali verni ovom drugom rešenju, pokazuje to što je paprika i proteklog vikenda bila najtraženije povrće na gradskim pijacama u Beogradu i na kvantašu. Tako je bilo i u drugim mestima.

KVANTAŠ JEFTINIJI

Ponuda nije mala, ali cene nisu povoljne. U zavisnosti od toga gde se kupuje i u kojoj količini, kilogram crvene paprike za ajvar košta od 80 do 200 dinara, odnosno do 130 dinara na Kvantaškoj pijaci.

KUPITI ILI PRAVITI AJVAR? Domaćice suočene sa velikom dilemom: Paprena zimnica zbog poskupljenja paprike!

Alo

 

Kod domaćih prodavaca tegla ajvara prodaje se od 800 do 1.200 dinara Somborka za turšiju prodaje se takođe od 70 pa do čak 300 dinara za kilogram, koliko je trebalo izdvojiti na Đeram pijaci u Beogradu. U proseku kilogram ove žute paprike je oko 130 dinara.

Na nekim pijacama crvene paprike za ajvar se nude i na karton, bez merenja. Prodavci tvrde da je tu i do 10 kilograma po ceni od 1.000 dinara.

 

Ovo je važno da znate

- Pravi ajvar se pravi samo od pečenih paprika

- Za kilogram je potrebno od tri do tri i po kilograma pečenih paprika

- Vreme pripreme je dva dana

- Treba uzeti u obzir i to da je teglica sa poklopcem oko 30 dinara

- Dodajte i utrošak ulja, soli i šećera.

Ni paradajz nije mnogo povoljniji, iako se letos nudio za bagatelu. Sada se kilogram na pijacama može naći od 30 dinara na kvantašu, preko 60 na pijacama, pa do 170 dinara koliko se prodaje u trgovinskim radnjama. Cena plavog patlidžana, koje mnoge domaćice dodaju u ajvar, zavisno da li se kupuje na kvantašu, na pijaci ili u trgovinama, iznosi od 50 do 150 dinara za kilogram.

PROŠLA GODINA

Domaćice kažu da je prema trenutnoj ponudi krastavčića na pijaci, trenutno neisplativo njih ostavljati za zimu, jer je cena kilograma od 120 do 180 dinara, a za te pare se mogu kupiti i u radnjama bez bojazni da vam neće uspeti ili da vam se neće održati.

Upoređujući cene u odnosu na prošlu godinu, i sami prodavci na pijacama kažu da su ovogodišnje cene povrća veće i do 30 odsto, a kao razlog navode sušu koja je uticala na manji rod.

Navikla sam, šta ću!

Beograđanska Jasna, koju smo zatekli na pijaci, kaže za Alo! da ipak neće odustati od pripreme zimnice i domaćeg ajvara, ma kolike bile cene.

KUPITI ILI PRAVITI AJVAR? Domaćice suočene sa velikom dilemom: Paprena zimnica zbog poskupljenja paprike!

Alo

 

- Jednostavno, ne mogu. Navikla sam da svake zime pravim ajvar i ako to ne uradim, prosto imam strah od zime - kazala je ona kroz osmeh.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading