SUTRA KONAČAN DOGOVOR O NOVOM MINIMALCU Da li će cifra preći 35.000 dinara?
Shuterstoock

Pregovori o minimalnoj zaradi za narednu godinu, koji se vode između sindikata, poslodavaca i države, nisu uspeli ni na trećem sastanku u Nemanjinoj 11. Novi razgovori, ali i konačan presek, zakazani su za sutra, a ukoliko se i tada desi nešto neplanirano i vlada ne "preseče" sa cifrom, 15. septembar je krajnji rok do koga mora da se utvrdi i konačan iznos za minimalac koji u Srbiji prima oko 350.000 ljudi.

Pozivajući se na pređašnje iskustvo, i poslodavci i sindikati, istovremeno gaje malo nade da će se ove godine postići dogovor i naći sredina. Tako, tvrde da bi se istorija još jednom mogla ponoviti i da bi država mogla da bude spremna na "neki ustupak".

- U slučaju da se dogovor ne postigne, visinu minimalne zarade će, kao što je to bio slučaj prošle godine, utvrditi Vlada. Imajući u vidu ono što nudi država i što traže sindikati vrlo je moguće da vlada pristane na neki minimalni ustupak u odnosu na 35.012 dinara, koliko je juče ponudila na sastanku sa sindikatima. Računamo da bi taj ustupak mogao da bude nekih hiljadu dinara, možda i nešto više - kaže naš izvor.

To bi praktično značilo da bi minimalac za narednu godinu bio veći za nekih 4.000 dinara u odnosu na 2021.

Podsetimo, Savez samostalnih sindikata Srbije traži da minimalac naredne godine iznosi skoro 40.000 dinara. S druge strane, zvaničnici iz Vlade juče su izašli sa predlogom da minimalac od 1. januara 2022. godine bude nešto veći od 35.012 dinara.

Trenutni minimalac je nešto veći od 32.000 dinara i prima ga oko 350.000 ljudi u Srbiji. najčešće je reč o radnicima zaposlenima u trgovini, ugostiteljstvu i proizvodnji.

Od 2010. godine država je povećavala minimalac osam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini.

Minimalac je u 2018. povećan za 10 odsto, a u 2017. godini šest odsto.Prošle godine povećan je za 6,6 odsto što znači da je u ovoj godini bio veći za ko 2.000 dinara nego u 2020. godini.

Za dve decenije koliko postoji Socijalno-ekonomski savet, sindikati i poslodavci su se samo jednom – 2017. godine – usaglasili oko povećanja minimalne cene rada. Ostalih godina, zbog izostanka dogovora odluku je, kako zakon i predviđa, donosila Vlada.

Jedinstven slučaj imali smo 2011, kada je tadašnja Vlada minimalac povećala ne samo više od toga što su poslodavci nudili, već i više od onoga što su sindikati tražili.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading