KAKO DO BOLJIH USLOVA U BANCI? Postoji taktika koju možete da primenite, Natalija smanjila kredit za MILION dinara!
Tanjug/Ap

Znate za onu bračnu situaciju: žena pakuje kofere i kaže mužu da odlazi. On, začuđen, pita šta ne valja. Nije primećivao da nešto nije u redu, nije primećivao nezadovoljstvo. Žena nabraja... Nije to pojedinačno ništa veliko, ali se vremenom nakupilo mnogo manjih nezadovoljstava. I kaže da je vreme da svako krene svojim putem. Muž onda obećava da će se promeniti, biti pažljiviji, izvesti ponekad ženu na večeru, neće više nikad zaboraviti njen rođendan...

SABERI, ODUZMI...

Možda i nije za poređenje, ali oni koji su u poslednje vreme otišli u svoju banku tražeći da isplate i ugase kredit, dozvoljeni minus, karticu, zatvore račun i pređu u drugu banku prepoznaće scenu. Vaša banka će, poput muža koji samo što nije ostavljen, obećati (i učiniti) sve što treba da biste ostali s njom „u braku“.

Šta sve možete dobiti

- Manja kamata na stambeni kredit. Razlika može biti od 0,5 do tri odsto. To mesečno donosi uštedu i do 5.000-6.000 dinara, zavisno od iznosa kredita

- Manja kamata na keš kredit. Na kredit od 500.000 dinara na 60 meseci ušteda može ići do 3.000 dinara

- Oslobađanje od plaćanja naknade za održavanje tekućeg računa na šest ili 12 meseci. To je mesečna ušteda od 200 do 500 dinara 

- VIP status koji podrazumeva ličnog bankara, prolazak do šaltera preko reda i razne druge privilegije poput kupovine i prodaje deviza po povoljnijem kursu, dobijanja poklona od banke za rođendan i slično

Šalu na stranu, tek naslov koji smo dali - „Recite da idete i daće vam sve“ savršeno opisuje ono što se dešava. Beograđanka Natalija Simonović je 11 godina klijent jedne banke. Praktično, od trenutka kad je otvorila račun banku nije ni pomislila da promeni. U njoj ima stambeni kredit, keš kredit, kreditnu karticu i koristi dozvoljeni minus. Pre dva meseca, međutim, u razgovoru s dobrom drugaricom koja radi u drugoj banci čula je da bi tamo mogla da dobije mnogo bolje uslove.

- Ona mi je uzela sve podatke i posle dva-tri dana mi javila da dođem kod nje u ekspozituru. Tamo mi je sabrala sve što bih kod njih mogla da dobijem ako mi oni refinansiraju kredite i ukoliko kod njih otvorim račun i pređem da primam platu, koja nije mala, preko njih. Ispalo je da bi moji mesečni izdaci bili 60 evra manji. Ej, 60 evra! Već sutradan otišla sam u svoju banku - priča Natalija za Alo!.

MILION DINARA

Kako kaže naša sagovornica, usledila su tri dana ubeđivanja.

- Na kraju sam ostala u staroj banci. Prvo su mi ponudili neko malo smanjenje kamate na stambeni kredit, pa onda znatno veće, dan kasnije ponudu su proširili i na keš kredit i karticu i na kraju sam dobila iste uslove kao što bih imala u drugoj banci, s tim da su me oslobodili na godinu dana naknade za održavanje računa i naknade za elektronsko plaćanje. Plus su mi ponudili i dali čekove, za koje prethodno nisam ni znala da ih imaju u ponudi, jer mi ih niko nikad nije pomenuo. Primera radi, rata stambenog kredita sada mi je manja za 3.800 dinara - precizira Natalija, i zaključuje da će kroz preostalih 267 rata stambenog kredita, do kraja otplate, platiti oko milion dinara manje nego što je prvobitno trebalo.

KAKO DO BOLJIH USLOVA U BANCI? Postoji taktika koju možete da primenite, Natalija smanjila kredit za MILION dinara!

Tanjug

 

Banke, očekivano, na ovu temu ne žele zvanično da se izjašnjavaju.

Plata im zavisi od vas

Referent vaše banke koju planirate da napustite tražiće od vas ponudu koju ste dobili u drugoj banci. Za početak, bez obzira na uslove koje trenutno imate, daće vam isto ono što vam nudi konkurencija. Ipak, ukoliko ni tada ne popustite, uslediće konačna ponuda, bolja bar po nekom parametru od onoga što nudi druga banka. Tek ako odbijete i to, kad procene da nema šanse da vas ubede, daće vam sve potrebne papire za refinansiranje kredita i drugih obaveza i gašenje računa.

Zanimljivo je da se referenti u banci ne trude toliko da zadrže klijente samo zbog banke, već se time direktno bore za sebe. Naime, kako nam je objasnio jedan bankar, njihova plata direktno zavisi od toga koliko novih klijenata uspeju da privuku, ali i od toga koliko ih izgube.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading