OPREZNO SA PARAMA! Ne dozvolite da vam uvale lažne novčanice: Ovako ćete prepoznati falsifikat
Shuterstoock

U prodavnici ste, taksiju, na pijaci... Treba da platite, vadite novčanicu od 1.000 dinara iz novčanika. Pružate je prodavcu ili taksisti. On je gleda, odmerava i konačno izgovara: "Ovo je falsifikat."

Hladan tuš je verovatno blag opis za ono što se u tom trenutku dešava u vašoj glavi. Ipak, ukoliko vam je lakše, veliki broj ljudi svakodnevno se nađe u sličnoj situaciji. To, međutim, nije moralo da se dogodi, samo da ste bili malo oprezniji. 

OPREZNO SA PARAMA! Ne dozvolite da vam uvale lažne novčanice: Ovako ćete prepoznati falsifikat

Alo

 

Alo! vam uz stručnu pomoć pomaže da prepoznate lažnjak i sprečite da vam neko, svesno ili nesvesno, uvali falsifikovanu novčanicu.

DRUGAČIJI ZVUK

Kako kažu bankarski stručnjaci, od dinarskih novčanica najčešće se falsifikuje popularna hiljadarka. Profesionalni falsifikatori, naime, retko se odlučuju za najvrednije novčanice, s obzirom na to da su svi oprezniji kada treba da prime novčanicu od 5.000 dinara nego onu od 1.000.

Neki od načina provere

1. Provera kvaliteta papira

2. Analiza vodenog žiga

3. Provera boje grba Narodne banke

4. Provera duboke štampe

- Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je kvalitet papira. Dakle, kvalitet novčanice ima specifičan zvuk, jer je reč o zaštićenom papiru dobrog kvaliteta, dok je papir falsifikata komercijalni papir, lošijeg kvaliteta, i samim tim ima i drugačiji zvuk - objašnjava jedan bivši službenik u Narodnoj banci Srbije (NBS) za Alo!

Postoji više zaštita novčanica, od kojih je jedna i vodeni žig koji se jasno vidi kada je izložen svetlosti. Kod falsifikata, imitator pokušava da napravi vodeni žig, ali ne uspeva, zamućen je i nije jasan. Često i pogreši lik u vodenom žigu. Razlika postoji i u grbu Narodne banke Srbije, koji kod originala menja boju u zavisnosti od toga iz kog ugla se posmatra, dok kod falsifikata to nije slučaj.

OPREZNO SA PARAMA! Ne dozvolite da vam uvale lažne novčanice: Ovako ćete prepoznati falsifikat

Alo

 

Dalje, duboku štampu svaki građanin sam može da proveri. Proveravate je tako što jagodicama prstiju prelazite preko glavnog motiva na novčanici. Ako je hrapava, originalna je, ako nije, falsifikat je.

KAKO REAGOVATI

Trebalo bi da odete u najbližu policijsku stanicu ili banku. Tada novčanica ide na ekspertizu u NBS kako bi se utvrdilo da li je ispravna ili ne. Ako je falsifikat, nema nadoknade, ako nije, onda se novčanica vraća podnosiocu. U oba slučaja osoba dobija izveštaj s ekspertize, pa i sama može da se uveri da li je u pitanju original ili falsifikat.

U zatvor i do 15 godina

Za falsifikovanje novca izriče se obavezno kazna zatvora, a uz to sleduje i novčana kazna. Zakon kaže da će onaj ko  napravi lažan novac u nameri da ga stavi u opticaj kao pravi biti kažnjen zatvorom od dve do 12 godina i novčanom kaznom. Onaj ko ne pravi lažan novac, ali ga nabavi s namerom da ga stavi u promet moraće u zatvor od jedne do 10 godina.

U slučaju da je u promet stavljen lažni novac u iznosu koji prelazi 1,5 miliona dinara (ili ekvivalent u stranoj valuti) kazna je od pet do 15 godina.

Konačno, ako dobijete falsifikovani novac i znajući to ga stavite u promet, bićete kažnjeni novčano ili zatvorom do tri godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading