DANAS POČINJU PREGOVORI O MINIMALCU Evo šta će poslodavci tražiti od države
Shuterstoock

Tokom pregovora o povećanju minimalne cene rada, koji će početi danas, poslodavci će tražiti da to povećanje prati rasterećenje privrede, odnosno dažbina po osnovu zarada, poručeno je u ponedeljak iz Unije poslodavaca Srbije (UPS).

- Poslodavci u Srbiji razumeju potrebu da se poveća minimalna cena rada, ali to je moguće jedino uz rasterećenje privrede, odnosno dažbina koje se plaćaju po osnovu zarada. Upravo to je platforma sa kojom će Unija poslodavaca pristupiti pregovorima koji počinju u utorak, 17. avgusta - izjavio je direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

UPS navodi da je tokom nedavne ankete čak 63 odsto poslodavaca ocenilo da je rast minimalne cene rada neophodan, što je izuzetno veliki rast u odnosu na prošlogodišnjih 15 procenata podrške poslodavaca povećanju minimalca.

Podsećamo, ministar finansija Siniša Mali najavio je juče da će naredne godine minimalna cena rada sigurno biti iznad 35.000 dinara.

- Radi se o sastanku na tehničkom nivou, da se analiziraju svi preduslovi i parematri koji su neophodni da se definiše povećanje minimalne cene rada za narednu godinu. Stav države je da sigurno idemo na povećanje minimalne cene rada na preko 35.000 dinara po prvi put u istoriji - rekao je ministar Mali juče za Tanjug.

Podsetio je da je 2011. godine minimalac bio 15.700 dinara, da je danas već preko 32.000 dinara, i da država namerava da sledeće godine taj iznos podigne iznad 35.000 dinara, što je mnogo više nego 2011. godine.

Sastanak će biti održan u podne, kako je juče najavljeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading