BANKE ĆE POČETI DA NAPLAĆUJU I VAZDUH Klijenti revoltirani, prvo nude kao besplatno, a onda druga priča
Shutterstock

 

Iako su nas pre godinu dve banke ubeđivale da pređemo na elektronsko bankarstvo da bismo bez plaćanja provizije i čekanja u redu plaćali račune, sada jedna po jedna rešavaju da ipak ove usluge naplaćuju. Svaki put kada upotrebite m-banking ili e-banking, verovatno ćete neki procenat morati da date i njima.

Za neke banke ovo i nije novina jer je to uvedeno već kada su bankari videli da se zbog korone sve manje izlazi i svi radije posežu za telefonom umesto odlaska u banke. Naime, oni su otišli i korak dalje, pa sada te provizije još i poskupljuju!

„Prvo je bilo - pređite na onlajn bankarstvo, plaćajte preko telefona, banka tako štedi i na papirima i na radnicima. Onda su rekli - moramo bar nešto da naplatimo, neko te podatke ipak mora da obradi. Sada su došli do toga - mi moramo nekako da nagomilamo ekstraprofit“, besno je napisala jedna korisnica m-bankinga na Fejsbuku.

Ipak, bankare ovakvi komentari neće sprečiti da istraju u svojim namerama da korisnicima naplate sve.

S druge strane, većina korisnika se i ne buni jer je, kako kažu, ovakav vid plaćanja i dalje jeftiniji nego kad svoje obaveze izmirujete preko šaltera.

BANKE ĆE POČETI DA NAPLAĆUJU I VAZDUH Klijenti revoltirani, prvo nude kao besplatno, a onda druga priča

Tanjug

 

 

- Možda je to lopovluk jer oni na sve načine gledaju da vas iscede, ali ja sam siguran da ću ja i kada mi bude ista provizija kao i na šalteru, i dalje plaćati onlajn sve što mogu jer ne mogu više da stojim u redu - kaže Beograđanin Nemanja Mitrović kog je ekipa Alo! anketirala u jednoj prestoničkoj ulici.

Naime, trenutno je provizija za onlajn plaćanje između 15 i 30 dinara po nalogu u zavisnosti od banke.

To znači da se uz elektronsko bankarstvo, čak i ako se naplaćuje, godišnje može uštedeti oko 2.500 dinara na ime provizije ako porodica ima četiri računa mesečno.

U bankama objašnjavaju da su naplatu onlajn transakcija, za koju naglašavaju da je simbolična, uveli kako bi pokrili troškove servisiranja i dodaju da i dalje postoji u sklopu tarife za održavanje tekućih računa određeni broj besplatnih onlajn transakcija.

- Povećanje cena usluga sigurno nije popularan potez, ali treba imati u vidu da banke imaju visoke troškove ulaganja u nove tehnologije, softvere i opremu. Mora da se vodi računa i o bezbednosti i sigurnosti tih sistem - rekao je on, i objasnio da banke mogu da menjaju cene svojih usluga, ali da o tome moraju da obaveste klijente dva meseca pre primene novih tarifa, a klijent sam odlučuje da li mu to odgovara ili ne - kaže za Alo! generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić.

Efektiva: Nema opravdanja za poskupljenje

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“, smatra da opravdani ekonomski razlozi za poskupljenje ove usluge ne postoje.

- Imamo jednu apsurdnu situaciju da ja kao korisnik usluge moram da imam pametni telefon ili laptop, internet, popunjavam nalog za plaćanje i trošim vlastite resurse i vreme. I onda mi banka to naplati jer radim njihov posao, a otpustila je određeni broj ljudi koji su to ranije radili - kazao je on.

Gavrilović ističe da su banke poslednjih nekoliko godina planski i svesno gurale građane na elektronsko bankarstvo da bi što manje dolazili u filijale i da bi što više stvari klijenti obavljali umesto njih.

- Danas gotovo da nema banke koja ne naplaćuje ovu uslugu. Tamo gde su transakcije jeftinije, skuplje je održavanje računa i obrnuto, pa mu dođe na isto - tvrdi on i dodaje da u tom smislu ne postoji prava konkurencija, pa korisnici ne mogu ni da se odluče da promene banku, a ni da kazne onu koja neopravdano povećava cenu - zaključuje on.

Godišnje za proviziju 2.500 dinara

Način plaćanja       po računu            mesečno              godišnje

m-banking                   15                     60                        720

banka                          30                     120                     1.440

*na uzorku porodice koja ima četiri računa mesečno

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Stanojka

14.08.2021 10:02

Nigde nema na svetu besplatno. Dodite u Nemacku da vidite koliko se plaća.

Бла Бла

14.08.2021 11:50

Наравно банке требају да врате клијентима новац од стамбених кредита!!!! Узентали су се и зато кренули са новинама....а државу нешто то не занима!