KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA? Ovo je formula pomoću koje možete doći do tačnog iznosa
Alo/ Ilustracija

Skoro svakodnevno, barem podsvesno, razmišljamo da li ćemo doživeti penziju a zatim kolika će ona da bude u tom slučaju.

Stručnjaci su objavili i detaljnu formula za izračunavanje te željene sigurnosti, pa se može proverite koliko novca vam sleduje nakon završetka radnog veka

O ovoj temi, inače,  ne razmišljaju samo ljudi koji se bliže penzionisanju već i mladi zagledanai u budućnost s mišlju - koliko će morati da imaju godina kada se budu penzionisali, ali i kolika će im biti penzija.

Nije sve tako neizvesno, naprotiv, situacija se iz dana u dan, bolje reći iz meseca u mesec, menja nabolje.

Prosečna penzija u Srbiji danas iznosi 29.384 dinara, dok je minimalna nešto veća od 16.000 dinara. Najviše najstarijih (17 odsto) prima između 15.000 i 20.000 dinara mesečno, dok ih 12 procenata mesečno dobija između 10.000 i 15.000 dinara. Treba reći i da penzioneri, pored jednokratne novčane pomoći, poslednjih godina redovno dobijaju povišicu od države koja će i sledeće godine iznositi oko 5 odsto linearno.

Penzije od 2014. u Srbiji uvećavane pet puta, ukupno za oko 29 odsto

Za računanje visine penzije postoji posebna, nimalo jednostavna formula. Suština je, međutim, u tome da je penzija veća što je veća zarada u odnosu na prosečnu platu u zemlji i što je više godina staža osiguranja.

Prema računici Fiskalnog saveta svi koji su 40 godina radili za i minimalac danas mogu računati na penziju od 17.300 dinara. Danas je minimalac 32.000 dinara, ranijih godina bio je i mnogo manji, a ove najmanje plate u Srbiji najčešće su imali i imaju trgovci, ugostitelji, radnici u proizvodnji...

- Za nekoga ko je 40 godina zarađivao 50.000 dinara, danas bi penzija bila 26.500 dinara. Takođe, za platu od 70.000 dinara dobila bi se penzija od 37.100 dinara, a za zaradu od 90.000 dinara tokom 40 godina staža, može se očekivati penzija od 47.800 dinara izračunao je za "Blic Biznis" član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2020. godine iznosi 862 dinara.

Nova pravila za penzionisanje

Inače, ove godine žene u starosnu penziju mogu sa 63 godine i dva meseca života, umesto 63 godine koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2020. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Nova pravila za dame važe i ukoliko žele da idu u prevremenu penziju. Za ovu godinu uslov je 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u 2021. godini idu po starom - sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Ima međutim, promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju.

Oni su, naime, prošle godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Ono što je jedanko za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom tog perioda redovno uplaćivali doprinose.

 

Komentari (0)

Loading