ZA RODITELJE STIŽE NOVA POMOĆ Na račune leže po 6.000 dinara
Printscreen

Učenici prvog i drugog razreda osnovne škole, njih oko 34.000, dobiće od Grada Beograda besplatne štampane udžbenike za srpski, matematiku, svet oko nas i strani jezik, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Roditelji čija deca pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole moći će, od 15. avgusta do 15. septembra, da se jave na konkurs Fondacije za mlade talente, kako bi im bio uplaćen novac za kupovinu osnovnih udžbenika ili refundirani troškovi, ako su knjige već kupili, precizirao je Vesić.

Potrebna je potvrda iz škole da deca pohađaju ove razrede i spisak udžbenika, nakon čega će roditeljima na žiro-račun biti uplaćen iznos za četiri osnovna udžbenika, što je, u proseku oko 6.000 dinara, u zavisnosti od izdavača. Iz gradske kase će za ove namene biti izdvojeno 190 miliona dinara, odnosno nešto više od milion i po evra, objasnio je Vesić.

EPA

 

Ranije je najavljeno da če grad kupiti i 67.592 tablet računara za učenike od trećeg do šestog razreda, a od 15. avgusta će škole početi da obaveštavaju roditelje o njihovom preuzimanju. Roditelji će ih zadužiti na tri godine, a po isteku ovog roka, biće im poklonjeni. Grad je platio osiguranje za sve tri godine, tako da su osigurani od padanja, razbijanja, lomljenja, krađa. Ako se desi nešto od toga, roditelji neće snositi troškove.

- Tableti će biti zaključani od 22.00 do 6.00 časova ujutro, a đaci će moći da ih koriste samo za edukativne sajtove, koji se nalaze na beloj listi Ministarstva prosvete - rekao je Vesić.

- Svaki tablet će imati karticu za besplatni interenet, nezavisno da li ga roditelji u kući imaju ili ne. To će rešiti mnoge probleme sa kojima su se suočavali tokom onlajn nastave. Podešeni su da budu sredstvo za učenje, a ne za zabavu, tako da neće moći da se koriste za društvene mreže.Uređaji su teški 305 grama i imaju 32 gigabajta memorije. Za ove namene će biti izdvojeno oko 5,5 miliona evra, a Grad će "Telekomu" isplatiti novac u roku od tri godine.

Takođe, učitelji i nastavnici dobijaju laptop računare. - Da bi mogli da rade na digitalnim udžbenicima, Grad nabavlja 6.752 laptop računara za učitelje i nastavnike koji predaju deci od trećeg do šestog razreda - podsetio je Vesić.

Očekujemo da ćemo računare imati do 1. septembra, možda ne celu količinu, pošto ih je teško nabaviti, a prosečna vrednost je od 600 do 800 evra, kazao je zamenik gradonačelnika. 

 

 

Komentari (2)

Loading
Micica

31.07.2021 13:06

Sramota samo deca iz Beograda dobijaju tablete i besplatne knjige! Sta je sa ostalim gradovima!

Vesna

31.07.2021 14:04

Bruka. Sramota. Jel deca samo u Beogradu imaju roditelje? I zasto samo Beogradjanima sve a sta je sa drugim gradovima? Postoje deca i u drugim gradovima, koji polaze u prvi razred...drugi..