LEGALIZACIJA U SRBIJI Bez taksi i dodatnih procedura, a evo koji objekti će morati da budu srušeni!
Blic

Građani koji imaju ovakav problem moći će da legalizuju svoje objekte direktnim upisom u katastar, bez dodatnih procedura i plaćanja taksi.

NEKI OBJEKTI ĆE BITI SRUŠENI

Međutim, oko 10% nelegalnih objekata će morati da se sruši. To su u najvećoj meri objekti koji se nalaze na zemljištu nekog drugog fizičkog ili pravnog lica ili objekti koji se nalaze na imovini grada Beograda ili Republike Srbije gde Grad ili Republika planiraju izgradnju nekog drugog objekta ili saobraćajnice.

PLAĆANJE POREZA

Legalizacija objekata na ovaj način će mnogima olakšati uknjiženje objekata, ali nakon svega dolazi sledeći korak, a to je plaćanje poreza.

Slavica Gvozdić, podsekretar Sekretarijata za javne prihode rekla je da retroaktivno utvrđivanje i oporezivanje poreza pet godina unazad zakonska odredba i da ne dešava samo u postupcima legalizacije.

- Nešto što je specifično i karakteristično za ovaj postupak ozakonjenja objekata jeste da je to jedan od drugih dokumenata, jedan od uslova za kompletnu dokumentaciju za ozakonjenje, dokaz da je podneta poreska prijava za taj objekat, odnosno za tu nepokretnost koja se ozakonjuje. Tako da u tom smislu imamo dobru saradnju sa našim sekretarijatom za legalitaciju i u tu svrhu naše kolege.sede tamo, dajući mogućnost poreskim obveznicima da ne šetaju po odeljenjima, već da prosto na jednom mestu završe tu obavezu i da kompletiraju svoju dokumentaciju - rekla je Gvozdićeva i dodala:

Dalji postupak jeste to rešenje o ozakonjenju koje se elektronski dostavlja katastru, koji nema dodirnih tačaka sa sekretarijatom za javne prihode, ali je dalo dobre rezultate taj uslov obaveznosti poreske prijave bza objekte koji se legalizuju. Naravno, ne legalizuju se objekti koji su završeni juče, to su objekti za koje je poreska obaveza nastala mnogo ranije, možda i pre 10, 15 i 20 godina, a sada ljudi koriste mogućnost da ozakone te svoje poreske objekte, što se pre svega podrazumeva pružanjem mogućnosti da se u republički geodetski zavod, odnosno u službu za katastarne pokretnosti - kazala je Gvozdićeva i zaključila da će sve sada biti mnogo lakše završiti bez veće procedure.

 

Komentari (3)

Loading
Vuk

30.07.2021 20:43

Bravo, divno, tako sam ja u dvorištu sve legalizovao, bravo.

Penzioner

31.07.2021 00:47

Plaća se porez od trenutka kada je nekretnina postala pravno vidljiva, a ne pet godina unazad! To bi bio kriminal od strane države!

Realista

02.08.2021 01:25

Dok su nelegalni objekti mogli da se prodaju preko sudova kasnije notara, na te nekretnine je placen porez na apsolutna prava od 2,5 % na cenu koju proceni poreska uprava, i vecini vlasnika takvih nekretnina poreska uprava svake godine salje resenja o porezu na imovinu.