EVO KAKO SE PRIJAVITI ZA 20 EVRA OD DRŽAVE Ministar finansija izneo nove informacije o dodeli novca građanima
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da je naša ekonomija neuporedivo jača i izdržljivija nego što smo očekivali, kao i da se ovog meseca očekuje suficit od oko 35 milijardi dinara.

„Kao što znate, u toku je sprovođenje trećeg paketa pomoći privredi i građanima, ukupne vrednosti od oko dve milijarde evra, kako bi se ublažile negativne posledice virusa korona. Sagledali smo efekte pomoći. U junu smo imali suficit od 25 milijardi dinara, što je skoro 200 miliona evra, a ovog meseca očekujemo suficit od oko 35 milijardi dinara, što je oko 300 miliona evra. Mnogo nam je bolji rezultat, neuporedivo jača ekonomija nego što smo i mi predvideli početkom godine, kada smo planirali treći paket pomoći“, rekao je Mali.

On je objasnio da je taj rezultat posledica i dva paketa pomoći od prošle godine, u okviru kojih su isplaćivane minimalne zarade, stotinu evra svim punoletnim građanima, dodatnih 4.000 dinara penzionerima, 10.000 dinara zdravstvenim radnicima...

„Ove godine smo isplatili tri puta po 50 odsto minimalne zarade, pre dva dana smo po četvrti put isplatili autoprevoznike. Svakome od njih je isplaćeno 600 evra po autobusu. Smatrali smo da je sektorska pomoć važna. Naredne nedelje isplatićemo pomoć i samostalnim radnicima u kulturi, a 16. avgusta još jednu punu minimalnu zaradu za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu. Sve što smo obećali, ispunjavamo u dan i u dinar“, naglasio je Mali.

30 evra od države

On je naveo da će svim punoletnim građanima dodatnih 30 evra biti isplaćeno u novembru, a da za tu vrstu pomoći ne treba ponovo da se prijavljuju.

„Oni koji su se prijavili za prvih 30 evra u maju, automatski će dobiti još jednu uplatu u novembru. Osim 30+30 evra, naš plan je da uplatimo dodatnih 50 evra za naše najstarije sugrađane. Za tu pomoć ne treba da se prijavljuju, jer će ona biti uplaćena kao i do sada, automatski. Uplata se može očekivati u septembru“, rekao je Mali.

Prijava za 20 evra od države

On je naglasio i da je odlučeno da svi punoletni građani dobiju dodatnih 20 evra u decembru ove godine.

„Polovinom novembra biće otvorene prijave preko Uprave za trezor i kol-centra. Princip prijave ostaće nepromenjen, kao i do sada, jednostavan i efikasan. Daćemo mogućnost da novac dobiju i oni koji se nisu prijavili za 30+30 evra, ali i oni koji su u međuvremenu postali punoletni“, naveo je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Alija Bajrqmovic

30.07.2021 14:05

Hvala puno ministre mnogo nam znaci, a pogotovu mi sto zivimo dvoje od jedne penzije. Sta ce biti sa domacicama koje nisu decu decu, a sada nemaju nista, a imaju 70 god. Kako da opstanu?

Zorica Simic

31.07.2021 00:54

@Alija Bajrqmovic - I ja živim sa mužem. On ima penziju a ja nemam.