VAŽNO, ISTIČE PRIJAVA ZA PLAĆANJE SLEDEĆIH TAKSI Cena se kreće od 5.000 do dva miliona dinara , a EVO od čega zavisi
Alo/Dejan Briza

 

Plaćanje ove naknade određeno je Uredbom o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu  koja je počela da se primenjuje 7. decembra 2019, a predviđa da je poslednji dan jula krajnji rok za njeno podnošenje jedinicama Poreske uprave na lokalu.

Iznos eko-takse plaća se po rešenju lokalne poreske administracije u jednakim mesečnim ratama, u roku od 15 dana po isteku meseca.

Preduzeća i preduzetnici za ovaj namet godišnje izdvajaju od 5.000 pa do dva miliona dinara, a tačan iznos zavisi od veličine firme i od stepena uticaja njene delatnosti na životnu sredinu.

Postoji ukupno 12 različitih iznosa eko-taksi, jer postoje četiri grupe firmi - velike, srednje, male i mikro preduzeća i preduzetnici, i tri vrste negativnog uticaja na životnu sredinu - mali, srednji i veliki.

Kada je reč o klasifikaciji da li je neka delatnost opasna ili manje opasna po životnu okolinu, u Uredbi se precizno navode šifre delatnosti koje se unose u obrazac prijave za eko-taksu.

Poljoprivreda, na primer, spada u delatnosti sa velikim, ali i srednjim uticajem na životnu sredinu, pa ako se bavite uzgojem svinja i imate preko 2.000 mesta za proizvodnju svinja preko 30 kilograma težine platićete duplo veću taksu u odnosu na poljoprivrednike koji se bave uzgojem svinja u manjem kapacitetu, ili na primer uzgojem muznih krava i goveda.

Od ove obaveze oslobođeni su korisnici budžetskih sredstava, stambene zgrade, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, kao i crkve i verske zajednice.

Ministarstvo: Prihodi od eko-taksi pripadaju lokalnim samoupravama

U Ministarstvu zaštite životne sredine rekli su za Alo! da prihodi ostvareni od eko-taksi pripadaju budžetu jedinice lokalne samouprave i dodali da je naplata ove naknade regulisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Kako su objasnili, obavezu plaćanja ove naknade imaju fizička, ali i pravna lica i preduzetnici koji obavljaju određene aktivnosti koje utiču na životnu sredinu, vlasnici teretnih vozila, odnosno lica koja obavljaju transport nafte i naftnih derivata, sirovina, proizvoda i poluproizvoda hemijskih i drugih opasnih materija iz industrije ili za industriju na teritoriji jedinice lokalne samouprave sa statusom ugrožene životne sredine na području od značaja za Srbiju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading